~ CAJUN CSIRKE ~
sponsored links
Akkor elĂ”bb jöjjön egy kis törtĂ©nelem, hogy kik is voltak azok a Cajunok... FranciaorszĂĄgbĂłl a 17-18. szĂĄzadban La Rochelle kikötĂ”jĂ©bĂ”l szĂĄmos reformĂĄtus emigrĂĄlt a mai EgyesĂŒlt Ăllamok franciĂĄk lakta terĂŒletĂ©re, melyet akkoriban AkadiĂĄnak neveztek. Majd az angolok, miutĂĄn elfoglaltĂĄk a terĂŒletet, az ott Ă©lĂ”, fĂ”leg francia ajkĂș lakossĂĄgot ĂĄttelepĂtettĂ©k a mai Louisiana terĂŒletĂ©re. Ăk a cajunok. A cajun konyhĂĄra jellemzĂ” az egyszerĂ»sĂ©g, a francia hagyomĂĄnyos Ă©s a helyi sajĂĄtossĂĄgok keveredĂ©se. Ăme egy egyszerĂ» fĂ»szerkeverĂ©k, amely a legtöbb cajun Ă©tel ĂzesĂtĂ©sĂ©re hasznĂĄlhatunk.
1 evÔkanål piros fûszerpaprika por
1 evÔkanål, Ôrölt fekete bors
1 evÔkanål Ôrölt római kömény
1 evĂ”kanĂĄl szĂĄrĂtott oregĂĄnĂł
1 evÔkanål cayenne bors
1 evÔkanål chili pehely
1 evÔkanål hagyma por
1evÔkanål fokhagyma por
1 evÔkanål Ôrölt kömény
1 evÔkanål só
A fĂ»szereket egy tĂĄlba tesszĂŒk, jĂłl elkeverjĂŒk Ă©s mĂĄris felhasznĂĄlhatjuk az adott recepthez.
A fĂ»szerkeverĂ©kben megforgatott Ă©s megsĂŒtött hĂșs, kap egy olyan Ăz kombĂłt, amitĂ”l szinte megvadulnak az ember ĂzĂ©rzĂ©kelĂ”i. Kellemesen fĂŒstös Ă©s csĂpĂ”s, igazi Ă©telkĂŒlönlegessĂ©g.
HozzĂĄvalĂłk 4 szemĂ©lyre: 1/2 kg csirkemell filĂ©, 1 adag Cajun fĂ»szerkeverĂ©k, 3-4 evĂ”kanĂĄl olaj, 1,5 bögre vadrizs keverĂ©k, 3 bögre hĂșs alaplĂ© vagy vĂz, 1/2 citrom leve, 1-1 piros, illetve sĂĄrga hĂșsĂș kaliforniai paprika, 1/2 marĂ©k vĂĄgott bazsalikom levĂ©l vagy petrezselyemzöld.
A csirkemellet megmossuk, szĂĄrazra töröljĂŒk, ferdĂ©n nagyobb darabokra felvĂĄgjuk Ă©s egy kevĂ©s olajjal ĂĄtkenjĂŒk. Egy kisebb tĂĄlba szĂłrjuk a Cajun fĂ»szerkeverĂ©ket Ă©s hĂșsdarabokat megforgatjuk benne. A kĂ©tfĂ©le szĂnĂ» paprikĂĄt azonos nagysĂĄgĂș, kisebb kockĂĄkra felvĂĄgjuk, a rizst pedig szĂ»rĂ”ben leöblĂtjĂŒk. Egy nagyobb serpenyĂ”be felforrĂłsĂtjuk az olajat Ă©s a hĂșsdarabok minden oldalĂĄt lepirĂtjuk benne. Mikor szĂ©pen megpirultak a hĂșsok, kivesszĂŒk Ă”ket a serpenyĂ”bĂ”l Ă©s a visszamaradt zsiradĂ©kra szĂłrjuk a rizst a paprika kockĂĄkkal egyĂŒtt Ă©s " csikorgĂłssĂĄ" sĂŒtjĂŒk benne. Ha maradt volna vissza a fĂ»szerkeverĂ©kbĂ”l a vĂ©gĂ©n azt is rĂĄszĂłrjuk a rizsre Ă©s felöntjĂŒk az alaplĂ©vel, hozzĂĄ adva a citromlevet is. MegvĂĄrjuk mĂg felforr, majd visszatesszĂŒk a rizsre az elĂ”sĂŒlt hĂșsdarabokat. LefedjĂŒk, mĂ©rsĂ©keljĂŒk alatta a tĂŒzet Ă©s az egĂ©szet kĂ©szre pĂĄroljuk. Mikor megpuhult a rizs Ă©s a nedvessĂ©get magĂĄba szĂvva pergĂ”ssĂ© vĂĄlt, akkor elkĂ©szĂŒlt az Ă©tel Ă©s mĂĄris tĂĄlalhatjuk a vĂĄgott korianderrel vagy petrezselyemmel megszĂłrva. Nagyon finom, fĂ»szeres Ă©telkĂŒlönlegessĂ©g.