~ BUKTA ~

2017-03-04

sponsored links












Aki ismeri a blogomat, az már megszokhatta tõlem, hogy hétvégéken néha elõrukkolok valami kelt tésztával... Hol édessel, hol sóssal. Éppen mikor milyen kedvem van, és persze amit kér a család... Mivel kiflivel tele volt tároló, így édesre került a sor. Méghozzá buktára. Már nagyon régen sütöttem, nem is emlékszem, hogy mikor. Gyorsan kapott is egy posztot a konyhámban, mert ha jól emlékszem nincs még megemlítve. Pedig ez egy olyan tipikus "nagymamás" eleség, hogy igazán megérdemelt egy bejegyzést... Egy csupor tejjel finom reggeli, vagy uzsonna lehet. Alig tudtuk kivárni, hogy kihûljön... 


Hozzávalók 12-14 közepes buktához: 1/2 kg liszt, 3,5 dl tej, 25 gr. friss élesztõ, 2 evõkanál olvasztott vaj, 3 evõkanál cukor, 1 mokkáskanál só. Töltelék: lekvár / sütésálló ha van, ez nem folyik ki.../ Kenéshez: 2-3 kanál olvasztott vaj, 1 tojás sárgája. Tálaláshoz: porcukor.


A lisztet átszitáljuk egy tálba, majd hozzákeverjük a cukrot és a sót. A tejet megmelegítjük és az 1/3 részében felfuttatjuk a friss élesztõt. Mikor felfutott az élesztõ, hozzáadjuk a liszthez a maradék tejjel és az olvasztott vajjal együtt. Lágy tésztát dagasztunk belõle. Mikor szép sima és hólyagos a tészta, akkor liszttel meghintjük és letakarva, meleg helyen, 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, lisztezett gyúrólapra borítjuk és lazán átgyúrjuk. Elosztjuk 12-14 darabra. Mindegyik tésztadarabból egy gombócot készítünk. A gombócokat ovális lappá nyújtjuk majd ez egyik végére hosszában teszünk egy adag lekvárt. A széleket behajtjuk, majd felgöngyöljük bukta formára. Minél sûrûbb a lekvárunk, annál nagyobb az esély rá, hogy nem fog kifolyni sülés közben...






A kész buktákat egy sütõpapírral bélelt tepsibe tesszük hézagosan, hogy legyen helyük még kelni. A buktaközöket olvasztott vajjal kenjük le, hogy sütés után szépen elváljanak majd egymástól a bukták. Letakarjuk a tepsit és addig kelesztjük, míg össze nem érnek.




Mikor ismét keltek a bukták, a sütõt elõmelegítjük 180 °C -ra. A tojás sárgájával lekenjük a tetejüket és máris mehetnek a sütõbe sülni. Mikor szép aranybarnára sülnek a bukták, akkor kivesszük a tepsit és langyosra kihûtjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.







Folytats a blogon ... illeskriszkonyhaja.blogspot.com/2017/...

sponsored links

Keres?s