~ BOUGATSA ( görög grízes lepény ) ~
sponsored links
Töltelék :
- 6 dl tej
- 8 dkg búzadara
- 10 dkg cukor
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 ek vaj
- 1 citrom reszelt héja
- csipetnyi só
- 2 tojás
Szirup :
- 3 dl víz
- 10 dkg cukor
- fahéjrúd
- 1 citrom kifacsart leve
továbbá :
- 1 cs réteslap ( 8 lapos )
- 10 dkg olvasztott vaj
- õrölt fahéj - a szóráshoz
- A tejben megfõzzük a darát a cukorral, sóval és a vaníliával együtt, majd hozzáadjuk a citromhéjat és a vajat. Ha a gríz langyosra hûlt simára keverjük a tojásokkal.
- Egy kb 20* 30 - as tepsit alaposan kivajazunk, és belefektetünk 4 réteslapot úgy, hogy közben minden egyes lapot megkenünk olvasztott vajjal. Rákenjük a tölteléket, majd befedjük a maradék réteslappal, ezek közé szintén olvasztott vajat kenünk.
- A tetejét is alaposan lekenjük vajjal, a kilógó részeket benyomkodjuk és 180 °C - on aranybarnára sütjük.
- Szirupos állagúra forraljuk a vizet a cukorral, a fahéjrúddal és a citromlével, majd a sütõbõl kivett süteményt azonnal megcsurgatjuk vele.
- Még langyosan felszeleteljük és õrölt fahéjjal megszórva kínáljuk.