~ BOLOGNAI PALACSINTATORTA ~
sponsored links
Egy kicsit egészségesebben ! A konyhámban a cukrot lassacskán felváltja a nyírfacukor, a finomlisztet pedig a teljes kiõrlésû. A palacsinták is tk. lisztbõl készültek, a ragu pedig ízletes és nagyon finom,
?HOZZÁVALÓK?
Palacsinta :
- 30 dkg teljes kiõrlésû liszt
- 1 kk só
- 2 tojás
- 4 dl tej
- szódavíz
- 1 ek olaj + a sütéshez
Ragu :
- 30 - 30 dkg darált sertés és marhahús
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 kisebb répa
- 1 szál halványító zellerszár
- 1 dl száraz vörösbor
- 15 dkg sûrített paradicsom
- 1 doboz aprított paradicsomkonzerv ( 400 g )
- 3 ek olívaolaj
- 1 tk szárított kakukkfû
- pár levélke bazsalikom
- pár levélke bazsalikom
- só - ízlés szerint
továbbá : - kb 15 - 20 dkg reszelt sajt
- A palacsintához simára keverjük a hozzávalókat annyi szódavízzel, hogy a szokásosnál kicsit sûrûbb masszát kapjunk, majd közepes méretû vékonyan kiolajozott serpenyõben, kissé vastagabbra sütjük.
- A raguhoz egy serpenyõben felhevítjük az olajat és üvegesre pároljuk benne a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a kétféle húst és fehéredésig pirítjuk, ezután hozzáadjuk az apróra felvágott répát és a zellert, majd jól átpirítjuk. Felöntjük a borral és addig fõzzük, amíg az alkohol elpárolog róla.
- Hozzátesszük a sûrített ill. a paradicsomkonzervet, ízesítjük sóval, kakukkfûvel és aprított bazsalikommal, majd lassú tûzön az egész ragut készre fõzzük.
- Egy kb 18 - 20 cm - es tortaformát kivajazunk és zsemlemorzsával behintünk, majd a formába belehelyezünk egy palacsintát, megkenjük 2 - 3 ek raguval, megszórjuk reszelt sajttal és befedjük egy másik palacsintával, majd így folytatjuk tovább a rétegezést. Legfelülre palacsinta kerüljön, amit reszelt sajttal megszórunk és 180 °C - on addig sütjük amíg a sajt megpirul a tetején.
- A formában hagyjuk kihûlni, majd cikkekre vágva szeleteljük.