~ BOLOGNAI GOMBÓC FÛSZERES PARADICSOM MÁRTÁSBAN ~
sponsored links
A múltkori gombóc készítés után, arra gondoltam, hogy sós változatban is el kéne készítenem, biztos jó a gombóc úgy is. Mivel megmaradt egy adag bolognai mártásom, nem volt kérdés mi lesz a gombócba beletöltve. Húsos ragu és sajt. Természetesen a morzsás réteg most elmaradt róla, és hogy ne kopaszon legyenek feltálalva a gombócok, készült hozzá egy pikáns, kissé csípõs paradicsommártás is. Kifejezetten ütõsre sikeredett és amellett, hogy nagyon finom, még jó laktató is.
Hozzávalók: egy adag gombóctészta, melynek receptjét ITT találod, 1 tálka hideg-fagyos bolognai ragu, 50 gr. felkockázott világos Cheddar sajt. Paradicsom mártás: 4 nagy érett paradicsom, 2 evõkanál sûrû paradicsomkrém, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 mokkáskanálnyi oregano, kakukkfû, ízlés szerint só, õrölt fehér bors, cukor, 4-5 levél aprított bazsalikom. Tálaláshoz: reszelt Cheddar sajt.
A gombóctésztát vastagabb ujjnyi darabokra felvágjuk, majd kézbe véve a tésztát, kevés ragut teszünk a közepére egy kis kockányi sajttal. Óvatosan lezárjuk a tölteléket a tésztát összecsippentve, majd gombóccá pödörjük.
A kész gombócokat sós-lobogó vízben addig fõzzük, amíg a gombócok fel nem jönnek a víz felszínére. 1-2 percet még forraljuk, majd szûrõkanállal kiszedjük õket olvasztott vajra. Letakarjuk õket, hogy melegek maradjanak és addig míg pihennek a gombócok, addig elkészítjük a paradicsom mártást is. A paradicsomok héját lehúzzuk / pár pillanatra forróvízbe dobjuk õket, így könnyedén leválik a majd héja /, majd egy lábosba tesszük és botmixerrel pürésítjük. Felforraljuk és amikor már felhabzik a paradicsomlé, hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Habverõvel kikeverjük és a felére beforraljuk a mártást. Tálaláskor a paradicsommártásra ültetjük a gombócokat, tetejükre reszelt sajtot szórunk és egy levélke bazsalikommal feldíszítve tálaljuk.