~ BODZA SZELET ~
sponsored links
Elvarázsolt a bodza..., mondjuk minden évben ezt teszi velem. Nem tudok betelni sem az illatával, sem az ízével. Két napja szirupot gyártok belõle, már tele van a hûtõgép a sok palackozott nedûvel. Ma azon elmélkedtem, hogy hogyan tudnám ezt még fokozni is. Kipattant egy ötlet és máris megvalósítottam... Egyszerûen meglocsoltam a puha piskótát a bodza sziruppal, tettem belõle a krémbe is, és máris elkészült egy nagyszerû sütemény a bodza finom ízével...
Hozzávalók a piskótához: 3 tojás, 90 gr. cukor, 90 gr. liszt, 3 kanál bodza szirup, 1 mokkáskanál sütõpor. Krém: 250 gr. mascarpone, 250 gr. tejszín, 100 gr. bodza szirup, 1 tasak Oetker expressz zselatin fix, 3 evõkanál porcukor, 1/2 citrom leve. Locsoláshoz: 1 kispohár bodza szirup.
Díszítéshez: bodza virág.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgájákat fehéredésig keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a 3 kanál bodzaszirupot és elkeverjük. Ez után beleszitáljuk a sütõporral elkevert lisztet és simára eldolgozzuk. A végén lazán belekeverjük a felvert tojásfehérje habot is. A kész piskótamasszát egy kb. 15 x 25 cm-es tepsibe öntjük és 180 °C-on készre sütjük. A megsült piskótát kihûtjük, lapjában félbevágjuk és meglocsoljuk a bodzasziruppal. Míg sül és hûl a piskóta, addig elkészítjük a krémet is. A tejszínben elkeverjük a bodzaszirupot és kemény habot verünk belõle. A mascarponét tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot, a citromlevet, a bodzaszirupot és az expressz zselatint. Elektromos habverõvel krémet keverünk belõle. A tejszínhabot lazán a krémbe keverjük. Az egyik piskótalapot süteményes tálra tesszük és megkenjük a fele mennyiségû krémmel, befedjük a másik piskóta lappal és jöhet rá a másik fele krém is. A sütemény tetejét simára elkenjük. Tálalásig behûtjük. Hosszúkás szeletekre felvágva, egy kevés bodzavirággal feldíszítve kínáljuk.