~ BLAHA LUJZA TORTA ~
sponsored links
?HOZZ?VAL?K?
T?szta :
- 35 dkg liszt, 10 dkg dar?lt di?, csipet s?
- 22 dkg hideg vaj / margarin, 8 dkg porcukor
- 3 toj?ss?rg?ja
t?ltel?k : - kb 30 dkg m?lnalekv?r
tetej?re :
- 40 dkg cukor, 2 dl v?z, 1 , 5 kk ecet ( 20 % - os )
- p?r csepp piros ?telsz?nez?
- A t?szt?hoz a sz?raz hozz?val?kat ?sszevegy?tj?k ?s gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozz?adjuk a toj?sok s?rg?j?t ?s az eg?szet t?sz?v? gy?rjuk. ( ha sz?ks?ges kev?s vizet adjunk hozz? )
- A t?szt?t 3 egyforma r?szre osztjuk ?s folpackba tekerve legal?bb 60 percre h?t?be tessz?k. A s?t?t 180 ?C - ra el?meleg?tj?k. Mindh?rom t?szt?b?l kb 22 cm - es ?tm?r?j? lapokat ny?jtunk, vill?val megszurk?ljuk ?s s?t?pap?rral fedett tepsi h?t?n k?l?n - k?l?n, kb 13 - 15 perc alatt megs?tj?k.
- A lekv?rt meglangyos?tjuk ?s bet?ltj?k vele a kih?lt lapokat, ezut?n v?konyan bekenj?k a torta tetej?t ?s az oldal?t is. Egy ?jszak?n ?t hideg helyen pihentetj?k.
- A fondanthoz a cukrot a v?zzel ?s az ecettel egy tiszta l?basba tessz?k, felforraljuk, majd alacsony l?ngon p?rszor ?tkeverve kb 15 percig gy?ngy?ztetj?k. Akkor lesz j?, ha m?r a szirupb?l k?t ujjunk k?zt sz?lat tudunk h?zni. Ezut?n ?tt?ltj?k egy ?vegt?lba ?s p?rszor ?tkeverve h?tj?k. Ha a fondant m?r sz?pen kifeh?redett de m?g foly?s ?llag? hozz?adunk p?r csepp sz?nez?ket.
- A tort?t egy r?csra helyezz?k ?s a k?zep?t?l kiindulva r??ntj?k a fondant ?s hagyjuk hogy az oldal?ra is lecsurogjon.