~ BAKONYI TARHONYALEVES ~
sponsored links
Nem sok idõt töltöttem az elmúlt napokban a konyhában, mert ebben a melegben jobb inkább a hûvös nappaliban tartózkodni és más egyébbel foglalkozni. De mivel enni kell, fõztem egy tartalmas és sûrû levest. Amolyan igazán magyaros vonalon. Kolbász, tejföl, reszelt tészta, pirospaprika, zöldség és krumpli volt a hozzávaló. Na ezekbõl állt össze és valami fergeteges finom lett. És még ráadásul olcsó is. Egy nagy tányér elkanalazgatása után, bizony nem kért már senki semmit. Tiszta szerencse...! Etetés kipipálva, alig munkával.
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 kanál zsír vagy 2-3 kanál olaj, 1 csésze házi tarhonya / nem úttörõgombóc!! /, 1-1 szál sárgarépa és fehérrépa, 2 szem burgonya, 1 szál Gyulai kolbász, 1 csokor petrezselyem, 200 ml tejföl, ízlés szerint só, õrölt fekete bors, pirospaprika, õrölt kömény.
A hagymát felaprítjuk és a zsiradékon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a tarhonyát és kevergetve addig sütjük,míg kap egy kis színt. Félre húzzuk és megszórjuk a fûszerekkel. A zöldségeket megpucoljuk, a répákat kisebb, a burgonyákat közepes kockákra felvágjuk. A tarhonyát visszatesszük a tûzre, hozzászórjuk a zöldségeket és hirtelen átsütjük az egészet /1-2 perc /. Felöntjük kb. 1,8-2 liter vízzel, hozzáadjuk a fele mennyiségû felaprított petrezselyemzöldet, utána sózzuk és letakarva, lassú tûzön puhára fõzzük a levest. Míg fõ a leves, addig a kolbászt felkarikázzuk / én negyedeltem is /, és kevés olajon zsírjára lepirítjuk. Mikor elkészült minden, akkor a sült kolbászt a levesbe keverjük, a tejföllel behabarjuk és a végén megszórjuk a maradék petrezselyemzölddel is. A levest forrón tálaljuk. Érdemes éppen annyit fõzni a levesbõl ami elfogy, mert a tarhonya magába szívja a nedvességet és totál besûrûsödik az egész. Persze akkor is meg lehet enni, csak akkor fõzelék fílingje lesz....