~ BAKLAVA KEHELY ~
sponsored links
Baklava egy kicsit mĂĄskĂ©pp, mint ahogy megszokhattuk. BĂĄr az eredeti mĂłdon kĂ©szĂŒlt baklava nekem iszonyĂșan Ă©des, ezĂ©rt ebben a receptben igyekeztem a lehetĂ” legkevesebbre redukĂĄlni a cukor hasznĂĄlatĂĄt, hogy azĂ©rt megmaradjak a kitaposott ösvĂ©nyen. Ez a kehelyben sĂŒlt vĂĄltozat ennĂ©l sokkal kĂmĂ©lĂ”bb, mert jĂłval kevesebb cukrot tartalmaz. Viszont az Ăze, na hĂĄt az valami mennyei, Ă©s a roppanĂłs tĂ©sztĂĄjĂĄrĂłl mĂĄr nem is beszĂ©lek. Ahogy sĂŒlt, csak Ășgy terjengett a lakĂĄsban a mĂ©zes-fahĂ©j illat, IllĂ©s nagy-nagy örömĂ©re. Tiszta KarĂĄcsony volt a nyĂĄr közepĂ©n... Török elesĂ©g ez is, mi mĂĄs is lehetne mostanĂĄban... Mondtam, hogy totĂĄl "betörökösödtem". Ez van. Ăs ennek mĂ©g ezzel nincs is vĂ©ge. Folyt. köv. törökĂŒl...
HozzĂĄvalĂłk: 1 csomag fillo tĂ©szta, 100 gr. vegyes olajos magkeverĂ©k / mogyorĂł, mandula, kesudiĂł, pisztĂĄcia /, 100 gr. diĂł, 4 evĂ”kanĂĄl barna cukor, 50 gr.vaj, 1/2 kĂĄvĂ©skanĂĄl Ă”rölt fahĂ©j, 1 kĂ©shegynyi Ă”rölt kardamom Ă©s szegfĂ»szeg. Szirup: 1/2 csĂ©sze vĂz, 1/4 csĂ©sze cukor, 1/3 csĂ©sze mĂ©z, 2 kanĂĄl citromlĂ©, 1/4 mokkĂĄskanĂĄl sĂł. KenĂ©shez: olaj vagy olvasztott vaj.
A 12-es muffin-sĂŒtĂ” mĂ©lyedĂ©seit vĂ©konyan kiolajozzuk. A tĂ©sztĂĄt felvĂĄgjuk kb. 10 x 10 kockĂĄkra, de az sem baj, ha tĂ©pjĂŒk, mert akkor rusztikusabb lesz majd a vĂ©geredmĂ©ny. A hajszĂĄlvĂ©kony tĂ©sztadarabokat szĂ©tvĂĄlasztjuk Ă©s minden egyes darabot vĂ©konyan olajozva, 4-5 rĂ©tegben lerakjuk a muffin-sĂŒtĂ” mĂ©lyedĂ©seibe. Mikor ezzel vĂ©geztĂŒnk, kimĂ©rjĂŒk az olajos magvakat Ă©s aprĂtĂłgĂ©pbe tesszĂŒk. HozzĂĄadjuk a cukrot, a vajat Ă©s a fĂ»szereket. 1 x 2-szer darĂĄlunk rajta egyet, de csak annyira, hogy jĂł darabos maradjon az egĂ©sz keverĂ©k. Ha nincs ilyen masinĂĄnk, akkor egĂ©sz egyszerĂ»en kĂ©ssel megvĂĄgjuk a magokat, majd kanĂĄllal összekeverjĂŒk. Az Ăgy elkĂ©szĂŒlt töltelĂ©ket szĂ©tosztjuk a tĂ©sztakelyhekben.
A sĂŒtĂ”t elĂ”melegĂtjĂŒk 160 °C-fokra Ă©s betesszĂŒk a baklavĂĄkat sĂŒlni. Kb. 15-18 perc alatt szĂ©p aranybarnĂĄra megsĂŒlnek. MĂg sĂŒl a tĂ©szta, addig elkĂ©szĂtjĂŒk a szirupot is. A hozzĂĄvalĂłkat kisebb lĂĄbosba mĂ©rjĂŒk Ă©s kevergetve felfĂ”zzĂŒk. Hagyjuk addig forrni jĂł habosan, amĂg szinte a felĂ©re beforr Ă©s mĂ©z sĂ»rĂ»sĂ©gĂ» nem lesz. KissĂ© kihĂ»tjĂŒk, majd ezzel a sziruppal locsoljuk meg a sĂŒlt baklava kelyheket. EgyszerĂ»en mesĂ©s keleti Ă©dessĂ©g.