~ ALUDTTEJES MAGVAS KALÁCS ~
sponsored links
Kellemes Húsvéti Ünnepeket !
?HOZZÁVALÓK?
- 50 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztõ
- 50 ml étolaj
- 1 kk cukor
- 1 / 2 ek só
- 1 dl tej
- 1 tojás
- kb 1 , 5 - 2 dl aludttej
továbbá : - 1 tojássárgája - a kenéshez
- étolaj - a kenéshez
- magok ( len, szezám, nigella, napraforgó ) - a szóráshoz
- 1 dl langyos cukros, tejben felfuttatjuk az élesztõt. A lisztet a sóval összeszitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztõt, az olajat, a tojást, az aludttejet pedig fokozatosan hozzáadva az egészet alaposan kidagasztjuk.
- A tésztát letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk és 6 egyforma gombóccá osztjuk. A gombócokat kb 60 cm - es hosszú rudakká sodorjuk, olajjal megkenjük, majd az alábbi videó segítségével megfontjuk a kalácsot.
- A tésztát egy kb 22 cm - es kerek formába helyezzük és hagyjuk 30 percig kelni, majd lekenjük a tetejét tojással és megszórjuk magokkal.
- 190 °C - ra melegített sütõben aranybarnára sütjük.