Navigáció
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes


gasztroblogok.hu
borsos tészta, sonkás-gombás tejszínes mártásbanFél kiló lisztet 4 egész tojással, kevés sóval, frissen tört borssal ( rózsabors, színes bors, fekete bors)olívaolajjal és vízzel jól formálható tésztává gyúrunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, kb ... |
Tovább... |
CassouletHa ettetek már finomat... Igényel ugyan némi elõkészítést, de utána a munka java része a cserépedényre marad, amiben szépen összesimulnak a fantasztikus ízek, illatok, aromák! ... |
Tovább... |
Maradékból lakomát! - Megfáradt bejglibõl vidám sütinyalókaAzt hiszem, talán nem én vagyok az egyetlen, akinek Karácsony elmúltával még mindig ott tornyosulnak a bejgli szeletek szépen tekergõzve a süteményes tányéron. Gyûrtük, gyûrtük õket Karácsonytól mostanáig, de mégsem sikerült az árvaházra való mennyiséget eltüntetni. Most viszont szeretném õket tájékoztatni, hogy ... |
Tovább... |
TÉLI BULGUR SALÁTAIsmeretlen területre tettem a lábam, bulgurt fõztem... vagyis nem, még fõzni sem fõztem, mert az az igazság, hogy a bulgurt csupán forró levessel kell leönteni, és szépen magától megpuhul. A bulgur tulajdonképpen búza, és nemcsak vitaminokban, de ásványi anyagokban és rostokban is gazdag. Szerintem ... |
Tovább... |
Ribollita - toszkán zöldséglevesAz újév elsõ receptjének olyan ételrõl írok, amibõl szerintem nem tudok eleget fõzni: vegán levest készítettem! Az olasz levesek közül talán a minestrone a legismertebb, ennek saját változatát is nagyon szerettük, de ugyanígy a ribollitát is ismételtük már párszor: az elsõ körökben nem maradt elég ... |
Tovább... |
Csipkebogyókrémes mézHát nem mondom, hogy nem pihent agyra vall ez az ötlet, de vállalom, megcsináltam és hihetetlen finom. Elõzõ csipkebogyós bejegyzésnél már áradoztam az idei gyümölcs minõségérõl: nagyon krémes, sûrû, a savanykás íz mellett, az édes is határozottan jelen van. ... |
Tovább... |
Kölesfelfújt dióval és aszalt szilvávalAz ünnepek elmúltával sem kell lemondanunk a desszertekrõl. Persze, ha megfogadtuk, hogy márpedig az új évben lefogyunk, akkor inkább a saláták felé kacsingassunk! Viszont, ezt a finomságot érdemes elkészíteni, akkor is ha fogyózunk. Persze, ilyenkor más alternatívákat kell találnunk az alapanyagokat ... |
Tovább... |
Csokis diótortaPaleo módra a lisztet teljes egészében helyettesítsük ... |
Tovább... |
Fûszeres tepsis zöldségek burgonyával
Az ünnepek elmúltával szerényebb étkezésre váltottunk, és legnagyobb örömömre mondhatom, mindhárman. Legkisebbikem már mondta, hogy ha én elkezdem akkor Õ is, végül aztán Apa is szó nélkül velünk tartott. Három napja egy falat húst, felvágottat nem ettünk, újra testkontrollosan, az ételeket szétválasztva ... |
Tovább... |
Fûszeres (indiai) vörös lencse leves kolbász chipszelA vörös lencse egyik nagy elõnye, hogy hamar elkészül, nem szükséges áztatni. Nekem mindössze 30-40 perc kellett ehhez a leveshez... Hozzávalók 4 személyre: ... |
Tovább... |
Paleo serpenyõs lepény és paradicsomleves húsgombóccalNem szeretem a paleo kenyereket, emlékszem az elsõt még kétpofára ettem, mert annyira hiányzott. Vicces, mert egyébként alig ettem elõtte kenyeret. 1 hónap próbálkozás után már nem sütöttem többet, kivéve a knekkebrod-t, annak a paleo és nem paleo változatát is nagyon kedveli az egész család. Amikor megláttam ezeket ... |
Tovább... |
Egészben sült szûzpecsenyeA képen már felszeletelve: Fogjuk a szûzpecsenyét sózzuk, borsozzuk, majd 20 percig pihentetjük. Egy serpenyõbe olajat és egy kis kocka vajat dobunk, felmelegítjük és minden oldalát lepirítjuk a húsnak. ... |
Tovább... |
KáposztasalátaEz egy igen pepecs saláta, bár belegondolva saját magam finnyássága miatt, mert nem vagyok hajlandó bolti majonézt keverni bele, így magam gyártom le a salátának ezen részét minden alkalommal, itt hívom fel figyelmét mindenkinek, hogy a házi majonéz elkészítéséhez mixer kell, vagy leszakad ... |
Tovább... |
Chilis-fokhagymás fehérboros spagetti 15 perc alattMég ünnep elõtt készült ez a spagetti nálunk, óriási sikere volt. A kisfiam, mint fejlõdõ szervezet kapott mellé frissen sült borjúszeletet, de alapvetõen ez egy önálló fõfogás. Tipikusan az az étel, melyet nem a nehézségi foka, hanem a kevés számú, de kiváló alapanyag tesz emlékezetessé. ... |
Tovább... |
Thai, kókusztejes csirkeragu leves sok zöldséggel, zöld curryvel (fázisfotókkal)Ahogyan legutóbb meséltem, kaptam a Metroban thai leveszöldség csomagot: galangal (thai, zöld gyömbér), kaffer lime levél, thai chili és citromfû szár. A felét vákuum csomagoltam és eltettem késõbbre: ... |
Tovább... |
12 legjobb svájci gyökérkenyér (Pain Paillasse)2011-ben kezdtem el behatóan foglalkozni a svájci gyökérkenyérrel (Pain Paillasse), azóta számtalan technológiát kifejlesztettem, és mondhatom, hogy mind megéri a próbát. Attól függ, hogy kinek mennyi ideje áll rá rendelkezésre, illetve, hogy van-e ... |
Tovább... |
Napraforgómagos formakenyérMinden reggel friss és ropogós kenyér az asztalon, ez mindenki álma, de ezt teljesíteni nem tudjuk állandóan. Ha azonban van idõnk rá feltétlen tegyük meg. Ezek a házilag készített kenyerek tovább elállnak és nem száradnak ki.Hozzávalók:Elõzõ este készítsünk egy laza kovász, ami két fél kilós kenyérhez ... |
Tovább... |
Vaníliás kivibor - házi borAz idei év során már jó néhány házi bort készítettem a legkülönbözõbb alapanyagokból. Mindegyik különleges volt a maga nemében, de gondoltam, milyen jó lenne egy igazán különleges, zöld színû bort készíteni. És mivel amúgy is egyik kedvenc gyümölcsöm a kivi, az alapanyag tekintetében a választás erre a gyümölcsre ... |
Tovább... |
CsászármorzsaEz a recept szuper, és el kell mondjam, hogy egy nagy tányér pulykanyak leves után bõven elegendõ ebédnek is :) ... |
Tovább... |
Tojásfehérjés süteményAz ünnepi sütögetések után volt lefagyasztva néhány tojásfehérje, gondoltam, felhasználom ehhez a sütihez. Nézzétek, milyen szép hófehér a belseje, és nagyon kellemes a tészta állaga. Egyszerû, de igazán finom, én egyik szeletet ettem a másik után, a férjem is azt mondta, hogy kellemes kis süti, Milán pedig egyenesen ... |
Tovább... |
Sóban sült ananász narancsöntettel- egy különleges desszertBiztosan Ti is jártatok már úgy, hogy a tévében elcsíptetek egy receptet, amit tátott szájjal és kissé hitetlenkedve néztetek...na én ezzel így voltam! Váltogatva a csatornák között egy novemberi délután megálltam egy francia tengeri só lepárló üzemet bemutató ... |
Tovább... |
Borostyán szeletA Fekete Borpince sütiversenyére találtam ki ezt a sütit. A tésztát már sütöttem egy másik változatban a mézes-túrós lepényhez, ám ezúttal egy gyömbéres, egy édes, boros krémmel töltöttem ki a lapokat. |
Tovább... |
Süldõcomb-karika káposzta ágyon, lencsés-hagymás kenyérrelA Magyar Demokratában megjelent cikkhez tartozó receptek: fotók: Somfai Sándor Savanyú káposztával sült süldõcomb karika ... |
Tovább... |
Szilveszter sütemény50 dkg liszt 1 csomag (12g) sütõpor ... |
Tovább... |
Rakott káposzta tésztávalHa valaki a cím hallatán továbbkattintana, várjon egy pillanatot - nem minden az, aminek hallatszik. Ez a családi kedvenc Z ötlete nyomán valósult meg - havonta egyszer évszaktól függetlenül elõfordul az asztalunkon. Most, az év végi / év eleji mulatozástól megfáradt gyomor különösen hálás lesz érte. ... |
Tovább... |
Édesburgonyás gulyás |
Tovább... |
Kókusztejes zöldborsófõzelék gyömbérrel és mentávalHello 2014!:) Íme az elsõ idei finomság, aminek készítése még tavalyra nyúlik vissza, de az idei többszöri elkészítésében ez nem jelenthet akadályt! Én egyszerûen addikt módon kívánom a nagy ünnepi falatozások után a zöldeket (turmix, saláta, borsó és borsó, borsó borsóval:))! Már kiskoromban is egyik ... |
Tovább... |
Narancsos-mentás madeleineAzt hiszem ilyenkor karácsony után talán a könnyû és pénztárcabarát édességek kerülnek a figyelem középpontjába. Ezek az apróságok pedig tökéletesen ilyenek:) Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de így a karácsonyi dõzsölés után már nagyon vágytam egy olyan desszertre, ami nem krémes, és nem ... |
Tovább... |
AVOKÁDÓKRÉMES SPAGETTIÜnnepek után jólesik a gyomornak egy kicsit megpihenni... A sok és bõséges lakomák, vendégeskedések után, kifejezetten jót tesz egy könnyed és egészséges tészta-étel. Mivel az avokádó az egyik kedvenc zöldségem/gyümölcsöm, máris õérte nyúltam elõször a piacon. Friss volt, üde, zöld és haragos. Két napra bezártam õt egy ... |
Tovább... |
Laskagombás szavacska-tésztaGombaragu, kis párolt zöldség, bõ negyed óra és máris kész a finom ebéd vagy vacsora. Egyfajta jolly-joker fogás lehet hétköznapra vagy hétvégére, mi is mindig élvezettel esszük! Kell hozzá: ... |
Tovább... |
Fokhagymás-tejfölös kenyérHirtelen felindulásból elkövetett kenyér, ráadásul nem más, mint a foszlós tejfölös-fokhagymás kifli tésztája megfonva és hasábformában kisütve. Elég veszélyes darab... Az illata õrületesen csábító, és frissen, langyosan szinte lehetetlenség abbahagyni ... |
Tovább... |
Sajtkrém spenótos tésztabatyubanA spenótfõzelék minden gyerkõc rémálma. Pedig a spenót egy fantasztikusan változatos zöldség, amely rendkívül sokoldalúan felhasználható. Nagyon finom és egészséges leveles finomság, nemcsak fõzelékként vagy salátaként ehetõ, számtalan étel készülhet belõle. ... |
Tovább... |
Túrós muffinAz ünnepek alatt semmit nem sütöttem, legalábbis süteményt. Nem is bántam, mert így is rengeteg édességet ettünk a nagymamák jóvoltából. Most sem nagyon vágyunk nehéz sütikre, de a hûtõben találtam egy csomag túrót, így gyorsan összedobtam ezt a finom kis muffint. Jól látjátok, nincs tojás a tésztában és nem ... |
Tovább... |
Konfitált libamájIsmerõsömtõl kaptam libamájat és libatesthájat is. No meg az instrukciókat, hogy hogy készítsem el. (o: A hájat a nagy wokomba tettem, egy kis vizet tettem alá (hogy ne égjen le addig se, amíg nem kezd el kiolvadni), majd kis lángon szépen kisütöttem. ... |
Tovább... |
Birsalmás libaraguSzuperül kiegészíti a belsõségeket a birsalma savanykás íze, úgy hogy nekünk ez a párosítás is ízlett. A gyümölcs-hús páros számomra továbbra is nagyon nyerõ . Birsalmás libaragu ... |
Tovább... |
Lazacos tekercsHozzávalók a tojáslepényhez: 5 tojás, 2 evõkanál liszt, 2 evõkanál tejföl,1 csokor zöld kapor, só, bors, 1 dkg vaj; a töltelékhez: 15 dkg tehéntúró, 10 dkg krémsajt, 25 dkg ... |
Tovább... |