Polynéer, avagy mazarin kicsit cifrázva
sponsored links

De most egy régebbi recepttel jövök, ez még egy korábbi szerzeményembõl, a 277 kakorból való. Valójában nagyon hasonlít a korábban már megénekelt mazarinhez, hiszen linzertészta kosárkába mandulakrém kerül, viszont van némi eltérés a krémben, na meg itt a krém alá málnalekvár kerül, ami nagyon jót tesz neki.
A linzertésztához 300 gramm lisztet, 200 gramm szobahõmérsékletû vajat, 100 gramm cukrot összemorzsoltam, majd egy tojást beleütve gyorsan összeállítottam a tésztát. Ez ment a hûtõbe pihenni egy órát.
A mandulakrémhez 250 gramm mandulamasszát (marcipánt, vagy fele-fele arányban cukrot és pucolt, õrölt mandulát) és 125 gramm cukrot elõször egy, majd még egy-egy tojásfehérjével összedolgoztam (összesen 3 tojásfehérje ment bele, nagyjából 75 gramm összesen).
Az egy óra leteltével elõvettem a tésztát, kibéleltem vele 15 db muffin formát, a tészta egy részét meghagytam a tetejére. A kosárkákba egy-egy kiskanál málnalekvárt tettem, rátöltöttem a mandulakrémet (nagyjából a forma 2/3-ig, eléggé megnõnek), és végül a maradék tésztából kereszt alakban kis csíkokat fektettem. Van egy másik megjelenési formája ennek a süteménynek, ehhez elõször a mandulamassza kerül a kosárkákba, majd a kiskanálnyi málnalekvár annak tetejére, kissé benyomva. (A képen a hátsó sütemény pl. így készült.)
A süteményeket 170 fokon nagyjából 20 percig sütöttem. Jan Hedh szerint prímán fagyasztható, nálunk erre nem kerül sor.
Alapanyagok:
Linzerhez:
300 g liszt
200 g vaj
100 g cukor
1 tojás
Mandulakrémhez:
250 g mandulamassza (marcipán, vagy fele-fele mandula és cukor)
125 g cukor
75 g tojásfehérje (kb. 3 db)
+ málnalekvár (nagyjából 60-70 gramm összesen)