édes-savanyú sertésragu
sponsored links
"a kínai Nagy fal vidékérõl..."
A kínai konyhamûvészet egy meghatározó és igen közkedvelt remeke. A világ bármely táján is járjunk, az biztos, hogy a kínai negyedek éttermeiben ott szerepel az étlapon.
Az édes és a savanyú ízvilág találkozása, teljes kielégülést adhat azoknak akik szeretik az ízeket komponálni.
A "wok" szakácsok nagy örömmel készítik mert gyorsan össze lehet forgatni a különbözõ alapanyagokat, s a sûrû szósszal mázolva egy színes és ízletes ételt tehetnek a vendég elé.
Sertés szûzpecsenyébõl a legfinomabb, de sok helyen csirkemell filébõl, vagy marha darált húsból is készítik.
Ma õ lesz a középpontban a konyhában.
"íme a receptem..."
ÉDES-SAVANYÚ SERTÉSRAGU
1kg sertés szûzpecsenye
300ml olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
gyömbér
durva színes bors
koriander levél
kínai ötfûszer keverék
só
4 evõkanál földimogyoró olaj
1db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 szál újhagyma
3 szál angol zeller
2 szál zsenge sárgarépa
2 db kaliforniai paprika
1db chilli paprika
8 karika ananász
150g barnacukor
250g paradicsom sûrítmény
2l ananászlé
méz
rizsecet
szója szósz
elkészítés:
Elsõ lépésben pácoljuk be a már elõre le hártyázott és metéltre vágott szûzpecsenyéket. A pácot az olívaolaj, a reszelt fokhagyma és gyömbér, a durva színes bors és koriander levél valamint a kínai ötfûszer keverékbõl áll össze. Ízlés szerint alakítsuk a pác ízét.
Ezt egy éjszakán át a hûtõ alján pihentessük, hogy az ízek egymáshoz igazodhassanak.
Következõ nap a szósz elkészítésével kezdjük az ételkészítést mégpedig úgy, hogy egy nagy lábosban a földimogyoró olajon a chilli paprika kivételével pirítsuk le a durvára vágott zöldségeket és az ananászt. Alapos pirítás után adjuk hozzá a barnacukrot és egy kellemes barna színû karamellt készítsünk. Ehhez adjuk hozzá a paradicsom sûrítményt majd az egészet az ananászlével keverjük simára. Most adjuk hozzá a chilli paprikát majd a rizsecettel és mézzel állítsuk be a megfelelõ ízhatást. Az egészet lassú tûzön mártás sûrûségûre redukáljuk. Utolsó lépésben szója szósszal egy kis pikánsságot varázsoljunk bele.
Már nem marat más hátra csak egy forró serpenyõben só társaságában pirítsuk le a pácolt metélt szûzpecsenyét. A mártást szûrjük le egy finomszûrõn, s ha a hús kellõen megpuhult, öntsük nyakon a mártással és forraljuk össze az ízeket.
Párolt bashmati rizzsel párosítva tálalhatjuk.
Bon appétit!
Elsõ lépésben pácoljuk be a már elõre le hártyázott és metéltre vágott szûzpecsenyéket. A pácot az olívaolaj, a reszelt fokhagyma és gyömbér, a durva színes bors és koriander levél valamint a kínai ötfûszer keverékbõl áll össze. Ízlés szerint alakítsuk a pác ízét.
Ezt egy éjszakán át a hûtõ alján pihentessük, hogy az ízek egymáshoz igazodhassanak.
Következõ nap a szósz elkészítésével kezdjük az ételkészítést mégpedig úgy, hogy egy nagy lábosban a földimogyoró olajon a chilli paprika kivételével pirítsuk le a durvára vágott zöldségeket és az ananászt. Alapos pirítás után adjuk hozzá a barnacukrot és egy kellemes barna színû karamellt készítsünk. Ehhez adjuk hozzá a paradicsom sûrítményt majd az egészet az ananászlével keverjük simára. Most adjuk hozzá a chilli paprikát majd a rizsecettel és mézzel állítsuk be a megfelelõ ízhatást. Az egészet lassú tûzön mártás sûrûségûre redukáljuk. Utolsó lépésben szója szósszal egy kis pikánsságot varázsoljunk bele.
Már nem marat más hátra csak egy forró serpenyõben só társaságában pirítsuk le a pácolt metélt szûzpecsenyét. A mártást szûrjük le egy finomszûrõn, s ha a hús kellõen megpuhult, öntsük nyakon a mártással és forraljuk össze az ízeket.
Párolt bashmati rizzsel párosítva tálalhatjuk.
Bon appétit!