Új év, új élet, új kenyér.......
sponsored links
Valamikor, jó pár évvel ezelõtt én már amarant liszttel sütöttem a kenyereket, de egyszer csak eltünt, s nem lehetett kapni. Jó fél éve viszont már kapható a puffasztott amarant, amit kezelni is sokkal könnyebb. Most ez került ebbe a fehér kenyérbe. Aki viszont nem szeretné amaranttal készíteni, nyugodtan kihagyhatja az összetevõkbõl.
Hozzávalók és elkészítés.
Öregtésztát szoktam készíteni. (általában elõzõ nap. Egyik felét felhasználom a másnapi sütésnél, míg a másik felét dobozolom és a hûtõben vár a legközelebbi sütésre)
50 dkg liszt
1 evõkanál étolaj
1 csipet só
1 dkg élesztõ
3 dl víz
Dagasztógép összedolgozza. Kelesztõ tálba kerül és minimum 12-14 órát, de ha lehet, akkor egész éjszakát ott tölthet a konyhában, meleg helyen. A tészta megkel, majd visszaesik, ez így tökéletes.
Ebbõl a mennyiségbõl kb 80 dkg öregtészta lesz. Én ennek a felét szoktam felhasználni 1 kenyérsütéshez.
A kenyérhez:
40 dkg öregtészta (a fentinek a fele)
2,7 dl víz
50 dkg BL 55-ös liszt
2,5 dkg só
1 dkg élesztõ
2 evõkanál étolaj
3 evõkanál puffasztott amarant
1 teáskanál sikér (elhagyható) - csak azért tettem bele, mert van és szeretném elhasználni.
1 evõkanál burgonyapehely (ez is elhagyható) ezt is szeretném már elhasználni.
A hozzávalókat sorban a dagasztógépbe rakom és pár perc alatt összedolgozza a gép. Egy kelesztõtálba 5-6 csepp olajat teszek és a megdagasztott tésztát beleteszem. A tál tetejét ráhelyezem. 60 percig kel, de 20 perc után átmozgatom kicsit a tésztát.
Duplájára kelt a tészta
Kiborítottam a munkalapra
kezemmel ellapogattam, kinyomkodtam belõle a levegõt
Elkezdtem formázni (összehajtogatni) balról középre
Jobbról középre
Ezután jön a feltekerés
Szép sorban végig tekerjük és közben hozzányomkodjuk a felsõ részt az alsó tésztához
Ez az utolsó tekerés
Formára igazítom, kb kávéskanálnyi lisztet kezembe szórok és azzal átsimítom
fóliával bélelt pataki tálba (de lehet jénai kacsasütõbe is, vagy vaslábasba, vagy bármilyen kenyérsütésre alkalmas edénybe) rakom a megformázott kenyeret
Két fakanalat teszek a pataki tetejére hosszába
(majd keresek egy asztalost, aki készít nekem egy takaros kis kovász-fát) :)
Kelesztõ kendõvel letakarom és 60 percig kelesztem
Megkelt a tészta. Jól bespricceltem vízzel és három helyen egy zsilettel bevagdostam, majd a pataki tál tetejét - amit elõtte kb 2 órára beáztattam. Amikor hozzákezdek a tészta összeállításához, akkor teszem vízbe a pataki tetejét) rátettem és hideg sütõbe raktam.
60 perc alatt ilyenre sûlt 250 fokon. Végig ezen a hõfokon és végig fedõ alatt. Az utolsó percben levettem a tetõt, lespricceltem mégegyszer a kenyeret, s egyetlen percig még a forró sütõben hagytam.
Amikor letelt az egy perc is, kivettem a sütõbõl, rácsra tettem és újra lespricceltem hideg vizzel.
Természetesen a hõfok sütõfüggõ, mindenki ismeri a saját sütõjét, s annak megfelelõen állítsa be a hõfokot, de kezdéskor biztos kell a maximum hõmérséklet.