Ötfûszeres kacsacomb ázsiai káposztasalátával
sponsored links
Az a kis pálmafa a ficakban nem a saláta szerves része, csak valahogy próbáltuk fotogénné tenni ezt az ételt és a rögtönzött önjelölt food designerem úgy vélte ez elterelheti a figyelmet a kicsit barnás lilás színû nem kifejezetten gusztusos salátáról. De tegyük túl magunkat a külcsínen, mert ha mélyebbre ásunk, akkor azt kell, hogy mondjam, hogy ezt a salátát elképesztõ belsõ értékek jellemzik, amik messze feledtetik a külseje okozta hiányosságokat. Izgalmas, fûszeres, egzotikus szépség. Igazából azért álltam neki, mert gyakorlatilag minden volt hozzá itthon, így a hótorlasztól rettegve, nem kellett attól tartanunk, hogy a hétvégén éhen halunk. Igen, ilyenkor határozottan büszke vagyok rá, hogy az olyan "alapélelmiszerek" mint a csillagánizs, gyömbér, vagy kínai öt fûszer ott sorakoznak a polcomon. Remélem ínséges idõkben komoly cserealapot jelentenek majd
Ízutazás a hótakaró alatt:
2 kacsacomb
1.2 dl szójaszósz
2 tk kínai ötfûszerkeverék
0.6 dl száraz pezsgõ
4 dl alaplé (Knorr csirkehúsleves alap - mert instant házi tündér vagyok)3 cm friss gyömbér felkarikázva
2 gerezd fokhagyma megpucolva egészben
4 csillagánizs
1 tk fahéj
2 ek barna cukor
1 kg lilakáposzta
1 fej hagyma finomra vágva
2 dl fõzõtejszín
2 ek étkezési keményítõ
10 dkg szezámmag pirítva
A kacsacombok bõrét átlósan bevagdossuk és bedörzsöljük a kínai ötfûszerkeverékkel, és 1-1 evõkanál szójaszósszal. Hagyjuk pácolódni kb. 30 percig. Eközben legyaluljuk, vagy nagyon vékonyan felcsíkozzuk a lilakáposztát lesózzuk és félretesszük 10 percre. Megvárjuk, hogy levet eresszen és alaposan kinyomkodjuk.
Egy serpenyõt felforrósítunk, és a kacsát bõrével lefelé 5 perc alatt ropogósra sütjük, majd megfordítjuk és a másik oldalt is megsütjük.
Egy mélyebb lábosba beleöntjük a szójaszószt, pezsgõt, húslevest, gyömbért, fokhagymagerezdeket és a csillagánizst. Megfûszerezzük fahéjjal és megszórjuk cukorral, majd közepes tûzön addig keverjük míg a cukor feloldódik benne, majd visszatesszük a szószba a kacsacombokat és fedõ alatt lassú tûzön, 2,5-3 óra alatt porhanyósan omlósra fõzzük. A visszamaradt kacsazsíron üvegesre párolt hagymán megpirítjuk a káposztát 10-15 perc alatt, majd lehúzzuk a tûzrõl. Ha a kacsa megpuhult kivesszük a szószból és falatnyi darabokra vágjuk. A csillagánizst és a fokhagymát kidobjuk. A szószt beforraljuk a felére majd levesszük a tûzrõl felöntjük a tejszínnel és besûrítjük étkezési keményítõvel. Végül a szószt, lilakáposztát és a kacsafalatokat összeforgatjuk és szezámmaggal meghintve tálaljuk.