Öregtészta
sponsored links
Tavaly nyáron kezdtem kenyérsütõs pályafutásomat, öregtésztával. Akkor még úgy oldottam meg ezt a kérdést, és persze ez is egyfajta lehetõség, hogy amikor kelt tésztát dagasztottam, elvettem belõle mindig valamennyit. Ezzel a megoldással két problémám volt: az egyik, hogy rá kellett mindig számolnom, hogy többet dagasszak be, hogy az eredeti sütimhez megmaradjon a szükséges mennyiség, különben kevés kelt tésztám lett...a másik pedig, hogy elfelejtettem elvenni belõle. Így nem volt öregtésztám.
Aztán elkezdtem kovászt nevelni, és ahogy az használható lett, már abba is hagytam az öregtésztázást. Viszont, azért jó, ha van készenlétben egy-két kenyérre való, hiszen gyorsabban van kenyér, mint kovászolással. Hiszen kovászolással 5-6 órát minimum állnia kell, de a legjobb, ha egy éjszakán át áll a kovász. Amikor pedig váratlanul kellene kenyér, mégis jobb az öregtészta, mint a gyorskovász...legalább is tapasztalataim szerint szebb kenyér lesz belõle.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
2,5 dkg élesztõ
1 tk cukor
1 tk só
2 dl tej
Pici olaj
Elkészítése:
Az élesztõt felfuttatjuk langyos cukros tejben, majd a lisztben elkevert sóval együtt jól összedolgozzuk. Ha túl ragadósnak tûnik, mehet bele még kevés liszt. A végén a kezünkre öntünk egy kis olajat és azt is beledolgozzuk.
Konyharuhával letakarva a konyhapultra tesszük és túlkelesztjük. Egészen addig hagyjuk ott, amíg össze nem esik. Ekkor bezacskózzuk, vagy mûanyag dobozba tesszük és mehet a hûtõbe. Akár két hétig is eláll.
Ebbõl a mennyiségbõl két kenyérre való adag lesz.