Õz ragu & quinoa
sponsored links
Mi is az a quinoa ?
A cékla és spenót félék családjába tartozik ( csoda -e hogy ízlik nekünk is ?)
Mivel nem gabona növény ezáltal glutén mentes, tehát liszt érzékenyek is bátran fogyaszthatják.
Története izgalmas és érdekes, hisz az 1970-es évekig feledésbe merült és csak 10 évre rá kezdték újra termeszteni.
8-9 ezer évvel ezelõtt is fogyasztották már, sõt az inkák szent eledelnek tartották, mert az inka harcosok sokkal kitartóbbak voltak és gyorsabban gyógyultak fel a harci sérülésekbõl amit a quinoa mag jótékony hatásának tulajdonítottak. A tavaszi vetések során a az istenként tisztelt inka császár szertartásszerûen, maga kezdte meg a quinoa mag vetését aranyhegyû lapáttal.
Ez egészen az inka birodalom megsemmisüléséig 1532.-ig így ismétlõdött, amikor is az inka birodalom eltûnésével eltûnt a quinoa termesztés is ( az inkább spanyolok által nem ellenõrzött területre menekítették ).
Egynyári, lágyszárú növény levelei a spenótra emlékeztetnek,( van ahol ezt is fogyasztják) míg termése a köleshez hasonló, lehet elefánt csont színû,vörös vagy fekete.
A quinoa rendkívüli hatása az összetételével magyarázható:
Gazdag vitaminokban B-, ( B1,B2,B3) C- és E vitaminban, tartalmaz ß-karotint, így antioxidáns, ezen hatásánál fogva fontos szerepet játszhat a daganat megelõzés folyamatában, mivel megköti a szabad káros ...