Õszi lasagne több lépésben

2010-10-28

sponsored links

Két mangoldtermesztõ ugyanúgy összefuthat az interneten, ahogy két bélyeggyûjtõ vagy két rádióamatõr. Mi is ? rejtélyes ?Attilajukkaja? nevû olvasóm és én ? azonnal egymás nyakába borultunk virtuálisan. A logikai lánc hamar összeállt: szeretjük a mangoldot, a mangold szereti a lasagnét, a lasagne szereti a sajtot, a sajt ? pláne a rokfort ? szereti a körtét.
 
Elsõ lépés elkészíteni a lasagnét, majd jelezni A.nak hogy igen, ez hiányzott még az õszbõl, köszönjük! Második lépés a Mangoldtermesztõk Magyarországi Szövetségének (MAMASZ) megalakítása lesz, természetesen tengernyi(!) dalmát és olasz testvérvárosi kapcsolat kiépítésével, utazgatással, lakomázással és némi kapálással.

De mindezek elõtt nulladik lépésként felléptem a garázstetõre és learattam az utolsó mangold leveleket.  Kikerültem közben a talpon maradt paszternákokat, a harsogóan zöld petrezselymet és a rukkolát, aminek most persze esze ágában sincs felmagzani. És amikor kézzel beletúrtam a felásott földbe, vidáman hancúrozó földigiliszták akadtak az ujjaim közé. A konyhakertbe beszökött az õsz!


Mangoldos körtés lasagne

Fõztem egy nagyobb adag besamel mártást, a mangoldot hideg vízben feltettem fõni és néhány percig forraltam, majd alaposan leszûrtem, kinyomkodtam belõle a vizet. Rokfort sajtot vékony szeletekre vágtam, ahogyan ezt tettem két szép érett Vilmos körtével is.
Összeállítás: mártás - száraz lasagne tésztalapok (nem kell elõre megfõzni!) - mangold - körte - sajt. A végén a tésztára már csak a mártás került. Tûzálló tálban sütöttem, eleinte lefedve, késõbb fedõ nélkül. A sózás egyéni ízlés kérdése, függ a sajttól.

Folytats a blogon ... sajatleveben.blogspot.com/2010/10/osz...

sponsored links

Keres?s