Ír szódabikarbónás kenyér - a candidások reggelije

2010-10-24

sponsored links

Egy idõben candida diétát kellett tartanom, akkor fogyasztottam ezt a kenyeret. Még jó 10 éve anyukám állította így össze a nõvéremnek (szintén candida miatt).
Le kell szögeznünk, ez a kenyér lényegesen porlékonyabb, mint a mindennapokban megszokott élesztõs/kovászos társai, viszont magas rosttartalma miatt egy egészséges életmód része lehet.
Ugyanebbõl a tésztából a magok elhagyásával készíthetõ pizzatészta is, amire ugyanúgy tehetünk feltéteket, mint a fehér, kelesztett változatra.

Hozzávalók:

30 dkg teljes kiõrlésû liszt
1 tk só
1 tk szódabikarbóna
1/2 tk foszfátmentes sütõpor
1-1 evõkanál len-, szezám-, tök- és napraforgómag
3 tk szárított medvehagyma - elhagyható
3 tk kenyérfûszer - elhagyható (én jobb szeretem nélküle)
2,5 dl joghurt/ 2 dl író
2 ek extra szûz olívaolaj

Összeállítás:

Keverjük össze a száraz anyagokat: a lisztet, a sót, a szódabikarbónát, a sütõport, a magvakat, a kenyérfûszert, ha van és a medvehagymát, ha van. A joghurtba vagy íróba keverjük bele az olívaolajat, majd öntsük a többi alapanyaghoz. Gyúrjuk össze, formázzunk cipót belõle. A sütõbe tegyünk egy kis tál vizet, hogy ropogós kérgû, sokáig frissen tartható kenyeret kapjunk. Tegyük kiolajozott, kilisztezett tepsire a tésztát, és 230 fokon süssük 15 percig. Ekkor vegyük le 170 fokra a sütõt, és így hagyjuk tovább sülni még 40 percig, melynek utolsó 10 percében megfordítjuk a cipót, hogy az alja is megpirulhasson.

Folytats a blogon ... secretsoftheangels.blogspot.com/2010/...

sponsored links

Keres?s