Ételízesítõ házilag

2014-01-15

sponsored links

Régóta terveztem már, hogy saját magam készítek ételízesítõt, mert a Magyarországon kapható választék kivétel nélkül tartalmaz nátrium-glutamátot.
Legutóbb júniusban Németországból hoztam haza egy remek alternatívát  (Vitam Gemüse-Hefebrühe), és csaknem fél évre kiváltottam vele azt, hogy itthon kelljen ételízesítõt vásárolnom. Mivel ebbõl épp az ünnepek alatt fogytam ki, muszáj volt egy gyors átmeneti megoldás, ami kitart addig, amíg februárban ismét hozzájutok a német változathoz.
Így átnéztem a kamrában fellelhetõ alapanyagokat, és nekiálltam egy kisebb adag elkészítésének.

Hozzávalók:
  • 6-8 szál sárgarépa
  • 4-5 szál petrezselyem
  • 1 zeller
  • 5 fej hagyma
  • 1 nagyobb fej fokhagyma
  • petrezselyemzöld
  • zellerzöld
  • tengeri só
A répákat megtisztítjuk, majd vékony karikákra vágjuk. A fokhagymát cikkekre bontjuk, megtisztítjuk és felkarikázzuk. A hagymákat tisztítás után félbevágjuk, majd leveleire szedjük. A zeller- és petrezselyemzöldekkel együtt az összes feldarabolt zöldséget nagy tálcákra terítjük. Ne túl vastagon, hogy könnyebben száradhassanak. Én 4-5 napig szárítottam õket arra alkalmas helyen. Tehetjük ezt kazánházban, kandalló vagy kályha közelében, de a radiátor vagy a konvektor tetején is - nyáron pedig egyszerûen a napon.




Amikor kellõen kiszáradtak, akkor kisebb adagokban turmixgépbe tesszük, tengeri sót adunk hozzá, és az egészet összemixeljük. 



Folytats a blogon ... fozzunk-egyutt.blogspot.com/2014/01/e...

sponsored links

Keres?s