Érdekes

2010-10-28

sponsored links

Tudtátok?
Az ókori Egyiptom konyhamûvészetérõl templomok és sírok falfestményeirõl szereztek a régészek információt. Hús leginkább a gazdagok asztalára került, az alsóbb népréteg ritkán részesült ebben a szerencsében. Az akkori ételkészítési szokások a mai napig használatosak Egyiptomban. A sírokba is tettek ételt, italt a halott részére, mert hitük szerint ez biztosította számára a túlélést a túlvilágon. A sírkamrák falain találhatunk étel ábrázolásokat is.
Az evõeszközt nem ismerték, még a fáraó és családja is kézzel evett.
Sokféle zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak és számtalan fûszert használtak. Néhánynak különleges erõt tulajdonítottak. Ilyen volt például a fokhagyma is. Széles rétegben fogyasztották, de különösen a piramisokat építõ rabszolgák kaptak belõle nagyobb mennyiséget. Találtak belõle Tutanhamon sírjában is.
Az ókori Egyiptomban 50 (!!) féle kenyeret sütöttek, a sima változat mellett különféle fûszerekkel, magokkal tették változatosabbá az alaptésztát.
Összetétele nem sokban különbözött a mai kenyértõl, formája leginkább cipó és lepény alakú volt.
Kalácsot, süteményt csak ünnepnapokon tettek az asztalra.

Folytats a blogon ... marcella-kiterdekel.blogspot.com/2010...

sponsored links

Keres?s