Élõflórás barna zsemle (VKF! #33)

2010-04-12

sponsored links

Ez alkalommal újszerû gabonafélék újszerû felhasználásának bemutatása helyett agitálnék egy kicsit a házilag sütött zsemle (nem kenyér!) mellett, a szokásos észosztással körítve, most éppen kenyérszínezés témában.

Élõflórás zsemle

A címet eredetileg puszta szenzációhajhászásnak szántam, mert magam sem hittem volna, hogy létezhet élõflórás péksütemény. A probiotikumok ugyanis érzékenyek a különféle környezeti hatásokra, mint az oxigén- és tápanyagmennyiség, a kémhatás és különösen a hõmérséklet, így ha túl is élnék a forró sütõt, még mindig el kellene jutniuk - kellõ számban - az emésztõrendszer alsó traktusába, hogy kifejtsék jótékony hatásukat. Ezért nem is feltétlenül probiotikus hatású minden termék, ami tartalmaz probiotikumot.

Barna zsemle drágán

Mivel a fentiek alapján az élõflórás zsemle házi körülmények között egyelõre legfeljebb az ortodox nyerskosztosok számára érhetõ el, laza mozdulattal lépjünk is tovább a jelzõmentes zsemlére. Megszokott érv, hogy a házilag sütött kenyér a boltinál kisebb eséllyel tekinthetõ vegyipari terméknek. Ehhez hozzátenném, hogy nem is feltétlenül drágább, hisz kevesebbet kell enni belõle (mert van benne anyag), biztos nem lesz maradék (mert jobb, mint a bolti), és - a dagasztás nélküli kenyér kivételével - nemigen lehet elrontani, ráadásul ha kenyér helyett a zsemle mellett döntünk, hamarabb elkészülünk, és adagolni is könnyebb.

Ez egy standardnak mondható zsemlereceptem, amit nem szoktam méricskélni. Egyszer azért vettem elõ mégis a mérleget, hogy az oldalbordám is ki tudja dagasztatni a géppel, és mire hazaérek, csak formázni, másodszor keleszteni és sütni kelljen.

[...] Bõvebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... okostojas.blog.hu/2010/04/11/eloflora...

sponsored links

Keres?s