ÉDES ÉLET 3. rész
sponsored links
Tavaly végre megtört a jég! Magyar csapat is kijutott a 2 évente Lyonban megrendezett cukrász világbajnokságra (Coupe du Monde de la Pâtisserie), ahol most már 6 éve folyamatosan a franciák nyertek. Igaz, hogy Mihályi Lászlóék nem végeztek az élbolyban, de már az is nagydolog, hogy külföldön felfigyeltek ránk.
XI Coupe du Monde de Patisserie, 2009
A következõ lépés pedig az volt, hogy februárban nálunk rendezték a Cukrász Junior Világbajnokságot az UKBA (nemzetközi cukrászati, sütõipari és gasztro kiállítás) keretein belül. 17 versenyzõ érkezett 12 országból, végül egy német lány nyert, a másik két helyezés pedig a japánoké lett (1.kép: bestofbudapest.com). A 2 magyar (Tapaszti Nikoletta, Lestár Enikõ) a 13. és 14. helyet érte ugyan el, de azért sokan drukkoltak nekik. Nekem fõleg a Ludas Matyi téma tetszett.
Ezek is mind olyan események, amik miatt elõtérbe került a cukrászat. És ha verseny, akkor ki ne felejtsem az ?Ország Tortája? történetet se! Tudom, mindenkinek megvan errõl a véleménye, valaki szidja, és van, aki már elõre rendel a következõ díjnyertes tortából, amikor még azt se tudja mi az.
Szerintem ez a verseny is edzi a magyar kreativitást, és elõsegíti, hogy a régi, tradicionális alapanyagokból készüljenek igazi, 21. századi tortacsodák. Augusztusban idén is ki fog derülni, hogy a Madártej torta, a Szatmári szilvatorta és a Pándi meggytorta (mind a Zila Kávéházból) után mit kóstolhatunk meg akár augusztus 20-án, vagy utána a cukrászdákban. Mivel mi nem messze lakunk a Zilától, ezért sokszor betérünk, és látom, hogy hatalmas mindig az érdeklõdés ezekre a tortákra. Én a Madártej tortától nem vagyok elájulva, de a meggyes isteni (2.képen: helyszinonline.hu)!
Ha már beszédtéma.
Eddig akárhány új nõcivel ismerkedtem meg, és szóba került a sütés-fõzés, valahogy mindig Stahl Juditnál kötöttünk ki. Több százezren tõle tanulták meg, hogy a panna cotta egy olasz puding, és hogy a görögöknek nemcsak baklavájuk van, hanem a citromos sütijük is finom. A brit sztárséfek mellett õ indította el nálunk a szakácskönyvek diadalútját.
Persze, azóta rengeteg receptmagazin is született, õszintén szólva nem is értem, hogy tudnak fennmaradni. És az a sok tv mûsor, rádiós beszélgetés (Radio cafe ? Gasztronomica), weboldal és természetesen a gasztroblogok. El tudom képzelni, hogy valakinek már csömöre van a sok recepttõl! :-)
Nekünk, modosoknak...
Depeche Mode Policy Of Truth Live Devotional Tour
XI Coupe du Monde de Patisserie, 2009
A következõ lépés pedig az volt, hogy februárban nálunk rendezték a Cukrász Junior Világbajnokságot az UKBA (nemzetközi cukrászati, sütõipari és gasztro kiállítás) keretein belül. 17 versenyzõ érkezett 12 országból, végül egy német lány nyert, a másik két helyezés pedig a japánoké lett (1.kép: bestofbudapest.com). A 2 magyar (Tapaszti Nikoletta, Lestár Enikõ) a 13. és 14. helyet érte ugyan el, de azért sokan drukkoltak nekik. Nekem fõleg a Ludas Matyi téma tetszett.
Ezek is mind olyan események, amik miatt elõtérbe került a cukrászat. És ha verseny, akkor ki ne felejtsem az ?Ország Tortája? történetet se! Tudom, mindenkinek megvan errõl a véleménye, valaki szidja, és van, aki már elõre rendel a következõ díjnyertes tortából, amikor még azt se tudja mi az.
Szerintem ez a verseny is edzi a magyar kreativitást, és elõsegíti, hogy a régi, tradicionális alapanyagokból készüljenek igazi, 21. századi tortacsodák. Augusztusban idén is ki fog derülni, hogy a Madártej torta, a Szatmári szilvatorta és a Pándi meggytorta (mind a Zila Kávéházból) után mit kóstolhatunk meg akár augusztus 20-án, vagy utána a cukrászdákban. Mivel mi nem messze lakunk a Zilától, ezért sokszor betérünk, és látom, hogy hatalmas mindig az érdeklõdés ezekre a tortákra. Én a Madártej tortától nem vagyok elájulva, de a meggyes isteni (2.képen: helyszinonline.hu)!
Ha már beszédtéma.
Eddig akárhány új nõcivel ismerkedtem meg, és szóba került a sütés-fõzés, valahogy mindig Stahl Juditnál kötöttünk ki. Több százezren tõle tanulták meg, hogy a panna cotta egy olasz puding, és hogy a görögöknek nemcsak baklavájuk van, hanem a citromos sütijük is finom. A brit sztárséfek mellett õ indította el nálunk a szakácskönyvek diadalútját.
Persze, azóta rengeteg receptmagazin is született, õszintén szólva nem is értem, hogy tudnak fennmaradni. És az a sok tv mûsor, rádiós beszélgetés (Radio cafe ? Gasztronomica), weboldal és természetesen a gasztroblogok. El tudom képzelni, hogy valakinek már csömöre van a sok recepttõl! :-)
Nekünk, modosoknak...
Depeche Mode Policy Of Truth Live Devotional Tour