Édes pudingos zsemle

2010-05-18

sponsored links

Húsvét óta a kelt tészták megszállottja vagyok, persze könnyen beszélek, mert a gép dagaszt helyettem. Annyi minden van, amit ki szeretnék próbálni, hosszú a lista, és csak lassan haladok elõre, mert a régebbi recepteket is elõveszem idõrõl-idõre. Ezeket a puha citromos-vaníliás zsemléket gyakran sütöttem a lányoknak amikor még  picik voltak. Mindig egy kis váloztatással, pl: csokicseppekkel, citromhéj nélkül, csokis vagy tejszínes  pudingporral, közönséges cukor helyett fruktózzal, fahéjas cukorba forgatva, vagy csak natúron, hogy kevésbé ragadjon. A lényeg mindig ugyanaz marad: puha, nem morzsálódós, édeskés, és nagyon kapós. 

400 g finomliszt
50 g vaníliás pudingpor
15 g friss élesztõ (vagy 1 púpozott  tk szárított)
250 ml langyos tej
1 citrom reszelt héja
80 g puha vaj
100 g cukor
1 csipet só

A só és a pudingpor kivételével mindent a kenyérsütõ üstjébe rakok. Ha friss élesztõvel dolgozok, akkor elveszek a tejbõl és a cukorból egy keveset, és felfuttatom benne, majd a liszt közepébe csinált mélyedésbe öntöm, ha porélesztõt veszek, akkor azt elsõként teszem az üstbe. Ha már elkezdte dagasztani a gép a tésztát, kanalanként hozzáadom a pudingport, végül a sót. Amikor a duplájára kelt a tészta, lisztezett deszkára borítom, kinyomkodom belõle a levegõbuborékokat, átgyúrom, majd 20 kis gombócra osztom, kb. 40 grammosokra. Sütõpapírral kibélelt tepsire rakom és a duplájára hagyom kelni a kis zsemléket. Van, hogy fél óra is elég, de elõfordul, hogy csak egy jó óra múlva dagad meg a tészta, ezt mindenképp ki kell várni. 180°C fokos sütõben hõlégkeverésnél kb. 10-12 perc alatt készre sülnek. Még forrón leszórom porcukorral.


Folytats a blogon ... www.macikonyha.com/2010/05/edes-pudin...

sponsored links

Keres?s