Édes almás-mákos kenyér
sponsored links
Mégpedig nagyon-nagyon mákos, mert mákrajongók vagyunk :)
Van benne egy érdekesség: még sosem kombináltam egy sütiben a mákot dióval, most megtettem és nagyon bejött! Az alma és a mazsola meg rátett egy lapáttal az összhatásra: nagyon finom, szaftos, lisztet épp minimálisan tartalmazó, cukormentes édesség lett belõle. Szerettük.
Az alapötletért köszönet Máginak, a szeretetrehangoltan blog háziassszonyának. A receptet átalakítottam.
Édes almás-mákos kenyér
-5 tojás
-15 dkg nyírfacukor vagy cukor
-1 citrom reszelt héja
-csipet só
-10 dkg olvasztott, langyos vaj
-30 dkg mák
-2 közepes reszelt alma
-fél dl tejszín
-5 dkg teljeskiõrlésû liszt
-2 kk. sütõpor
-7 dkg dió
-7 dkg mazsola
A tojásokat szép habosra kevertem nyírfacukorral, ízesítettem citromhéjjal, hozzáadtam a sót, majd belekevertem a langyos vajat. Ezután kanalanként adagoltam bele a mákot, a sütõporos lisztet, az almát, s mivel elég sûrûnek találtam, beleöntöttem a tejszínt. Mindezt szépen összeforgattam, majd ment bele a mazsola és a durvára vágott dió.
Szilikonos püspökkenyérformába öntöttem, 175 fokon 50 perc alatt készre sütöttem. ( Ha pirul, célszerû letakarni! )
Hidegen szeleteltem.
A mazsola a fotókon külön életet él, mintha elõ akarna bújni :) De ez legyen a legnagyobb baj :)
Megjegyzés: a máz nem tökéletes, nyírfacukorral készült, még kísérletezésre szorul. Másképp mûködik, mint a cukor.
Ha valaki nem szereti a mazsolát, nyugodtan hagyja ki.
Jó étvágyat!
Trinity