Áfonyás zabkeksz
sponsored links
Télen nincs olyan sokféle gyümölcs, amit szeretek. (Alig várom a tavaszt és az eper szezont!) Ilyenkor aszalt gyümölcsökkel, magokkal, csokival dobom fel a kekszeket. A vörösáfonya még gyógyhatással is bír, aminek fõleg a hölgyek élvezhetik elõnyét.
A kekszek sütéséhez nem szoktam mérleget használni,csak egy jól bevált 2 dl-es bögrét. Nem igazán a súly, hanem inkább az arányok számítanak. Így egyszerûbb is...
Hozzávalók:
1 bögre liszt
egy csipet só
1/2 teáskanál sütõpor
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 tk õrölt fahéj
1 nagy vagy 2 kis tojás
3/4 bögre barna nádcukor
10 dkg vaj
1,5 bögre nagyszemû zabpehely
1 bögre aszalt vörösáfonya
A lisztet, a sütõport, szódabikarbonát, fahéjt átszitálom, hogy csomómentes legyen.
A puha vajat a cukorral 2-3 perc alatt habosra keverem, majd a tojással még ugyan ennyit ideig habosítom. Hozzáadom a lisztkeveréket, majd a zabpelyhet és az áfonyát. Ezekkel alaposan elkeverem.
Pár órára (min.2 órára) lefedve a hûtõbe teszem.
A sütõt 180 fokra melegítem elõ. A tepsit sütõpapírral kibélelem. A tésztát legkönnyebben egy fagyi adagoló kanállal tudom egyforma méretûre készíteni. A kis kupacok között bõségesen hagyok helyet, majd mindegyiket egy lapos aljú pohárral 1cm magasra lapítom szét. Aranybarnára sütöm a kekszeket. Rácson szárítom, így lesz igazán finom omlós, ropogós.