Zöldséges káposztaleves
sponsored links
Isten bizony nem a fogyókúra vezérelt, amikor elkészítettem ezt a levest! Nem mondom, van pár kiló, ami felszaladt ránk a karácsonyi idõszakban és jó lenne megszabadulni tõle, de azt mi valószínûleg nem étrend változással, hanem mozgással fogjuk elérni. Túlságosan szeretünk enni és fõleg VÁLTOZATOSAN enni. Márpedig a káposztaleves diéta nem a változatosságról és fõleg nem a tartós eredményekrõl szól.
A leves elkészítésénél leginkább a maradékhasznosítás elve lebegett a szemem elõtt. Ugyanis több mint egy hete árválkodott egy kis fej káposztának a fele a hûtõben.
Úgy voltam vele, hogy beleteszem majd valamilyen salátába, vagy veszek mellé még egy kis fejet és káposztás tésztát csinálok belõle, de mindig elmaradt. És ahogy a héten kezdett bejönni az igazi hideg, téli idõ a tavaszias után, inkább valami forró, tartalmas levest kívántam meg. Így hát összeszedtem még néhány fajta zöldséget, ami szintén felhasználásra várt és egy finom zöldséges káposztaleves lett a végeredmény.
Hozzávalók:
- 1 kisebb káposztának a fele
- 1 nagy fej hagyma
- 2 sárgarépa
- 1 zöldpaprika
- 1 kis konzerv paradicsompüré
- só
- kakukkfû
- olaj
Mielõtt elkezdtem volna bejegyezni ezt a receptet, rákerestem a diétás káposztalevesre és meglepõdve láttam, hogy minimális különbség van az én levesem és aközött. Aztán rájöttem, hogy hogyan lehet ez. Apukám néhány évvel ezelõtt csinálta egy ideig a káposztaleves diétát és bár nem emlékszem, hogy valaha is elmondta volna a pontos receptet, a levesre biztos hogy ránéztem. Ez maradhatott benne a fejemben és ösztönösen is hasonlóképpen - vagy legalábbis az alapanyagok tekintetében hasonlóan - álltam neki az enyémet elkészíteni.
A káposztát és a hagymást kis darabokra vágtam, a paprikát felkockáztam, a sárgarépát karikáztam. Egy fazékban olajat hevítettem és rádobtam a paprika kivételével a többi zöldséget. Gyors mozdulatokkal összeforgattam, 1-2 perc alatt megkapattam az olajon. Végül belekevertem a paprikát is. Felöntöttem annyi vízzel (és egy kis maradék húslevessel) hogy bõven ellepje. Megszórtam kevés sóval és félig lefedtem.
Körülbelül fél órán keresztül fõztem. Ekkor hozzáadtam a paradicsompürét és egy mokkáskanálnyi kakukkfüvet. Ha szükséges, lehet utánsózni.
Addig fõztem, amíg a zöldségek teljesen megpuhultak, vagyis összességében körülbelül 50 percig. Semmivel nem sûrítettem, egy egyszerû zöldséglevest kaptam a végén.
A fenti mennyiségekbõl 4 nagyobb adag leves lett. Laktató, melengetõ, fûszeres ízû, szóval pont olyan, amilyenre vágytam az elmúlt napokban.
A leves elkészítésénél leginkább a maradékhasznosítás elve lebegett a szemem elõtt. Ugyanis több mint egy hete árválkodott egy kis fej káposztának a fele a hûtõben.
Úgy voltam vele, hogy beleteszem majd valamilyen salátába, vagy veszek mellé még egy kis fejet és káposztás tésztát csinálok belõle, de mindig elmaradt. És ahogy a héten kezdett bejönni az igazi hideg, téli idõ a tavaszias után, inkább valami forró, tartalmas levest kívántam meg. Így hát összeszedtem még néhány fajta zöldséget, ami szintén felhasználásra várt és egy finom zöldséges káposztaleves lett a végeredmény.
Hozzávalók:
- 1 kisebb káposztának a fele
- 1 nagy fej hagyma
- 2 sárgarépa
- 1 zöldpaprika
- 1 kis konzerv paradicsompüré
- só
- kakukkfû
- olaj
Mielõtt elkezdtem volna bejegyezni ezt a receptet, rákerestem a diétás káposztalevesre és meglepõdve láttam, hogy minimális különbség van az én levesem és aközött. Aztán rájöttem, hogy hogyan lehet ez. Apukám néhány évvel ezelõtt csinálta egy ideig a káposztaleves diétát és bár nem emlékszem, hogy valaha is elmondta volna a pontos receptet, a levesre biztos hogy ránéztem. Ez maradhatott benne a fejemben és ösztönösen is hasonlóképpen - vagy legalábbis az alapanyagok tekintetében hasonlóan - álltam neki az enyémet elkészíteni.
A káposztát és a hagymást kis darabokra vágtam, a paprikát felkockáztam, a sárgarépát karikáztam. Egy fazékban olajat hevítettem és rádobtam a paprika kivételével a többi zöldséget. Gyors mozdulatokkal összeforgattam, 1-2 perc alatt megkapattam az olajon. Végül belekevertem a paprikát is. Felöntöttem annyi vízzel (és egy kis maradék húslevessel) hogy bõven ellepje. Megszórtam kevés sóval és félig lefedtem.
Körülbelül fél órán keresztül fõztem. Ekkor hozzáadtam a paradicsompürét és egy mokkáskanálnyi kakukkfüvet. Ha szükséges, lehet utánsózni.
Addig fõztem, amíg a zöldségek teljesen megpuhultak, vagyis összességében körülbelül 50 percig. Semmivel nem sûrítettem, egy egyszerû zöldséglevest kaptam a végén.
A fenti mennyiségekbõl 4 nagyobb adag leves lett. Laktató, melengetõ, fûszeres ízû, szóval pont olyan, amilyenre vágytam az elmúlt napokban.