Zöldséges- halas farfalle recept avagy masnitészta brokkolival, és lazacpisztránggal

2014-01-06

sponsored links

masnitésztakis02.jpg

A tészta kifõzésének is vannak mesterfogásai. Van aki arra esküszik hogy egy kis olajat kell tenni a fõzõvízbe, mások leöblítik a megfõtt tésztát, és biztos vannak még ilyen tuti "bevált" módszerek.
Az igazság az egyéni ízlésben rejlik. Azt biztosan elismeri mindenki hogy a tésztakészítésben az olasz konyhát illeti az elsõbbség, így azt is elfogadhatjuk, hogy legjobb ha tõlük tanulunk új tésztaféléket, fogásokat, szószokat és önteteket.
Tehát a fõzõvízbe soha ne tegyünk olajat, mert akkor a tészta nem fogja úgy beszívni a szószt. Viszont mindig kerüljön bele só, különben ízetlen lesz a tésztánk.
Még soha sem próbáltam összeszámolni hányféle tésztát készítenek az olaszok, ebben biztos felülmúlnak mindenkit. Mivel egy tésztaszeretõ nép vagyunk egyre több tésztaféleség szivárog be a köztudatba, és némelyiknek már magyar neve is van. Ilyen például a farfalle, amely ugyan lepkét, vagy pillangót jelent, hát nálunk masnitészta lett belõle. Nem annyira légies, de találó.
A tésztát sokszor szoktam együtt fõzni zöldségekkel, mint most teszem azt a brokkolival.

masnitésztakis01.jpg

A téli meleg idõjárásnak köszönhetõen a kertben már a brokkoli harmad vagy negyed terméseit szedem. Lévén olyan szerencsésen alakult az õszi kertrendezés, hogy több zöldségféle is bent maradt a földben. Természetesen ez nem egy véletlennek köszönhetõ. Már évek óta hagyom az utolsókig teremni a zöldségeket, lévén hogy nagyon jó klímájú a kert egy része, amit mediterrán mezõnek nevezünk.
Használhatunk fagyasztott brokkolit, is hozzá és elcsábulhatunk a zöldségesnél is egy kis brokkoli erejéig.

masnitésztakis03.jpg

Hozzávalók 2 adaghoz:

200 g brokkoli
200g masnitészta
120-200g lazac (lehet friss, vagy pácolt gravlax)
2 evõkanál vaj vagy olíva olaj
2 gerezd fokhagyma

friss citromlé, frissen õrölt bors

A fõzés két párhuzamos folyamatból áll , melyeket nem nehéz összehangolni, és még egy salátát is össze tudunk állítani közben.

A forró sós vízbe tesszük a tésztát, és majd a fõzési idõ utolsó 3-4 percében,azaz félidõben beletesszük a megmosott és kisebb darabokra szedett brokkoli rózsákat.
Párhuzamosan egy serpenyõben felolvasztjuk a vajat, beledobjuk az apróra vágott fokhagymát, 1-2 percig pirítjuk, majd a darabokra vágott lazacot is hozzáadjuk, idõnként megkeverjük, vigyázva hogy a hal szét ne essen. A friss lazacot 8-10 percig sütjük, a pácolt halat 3-4 percig.
Amikor megfõtt, a brokkolis tésztát leszûrjük, elõmelegített tányérra borítjuk, a tetejére szedünk a sült fokhagymás lazacból. Friss citromlevet facsarunk rá, és borsozzuk.
Megszórhatjuk reszelt parmezán sajttal.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... valodisafrany.blog.hu/2014/01/06/zold...

sponsored links

Keres?s