Zölddió likõr és befõtt még a nyárról
sponsored links
Újév elsõ napján felordítottam - mert mikor máskor - akkor jutott ugyanis az eszembe, hogy úristen én a nyáron eltettem egy üveg zölddió befõttet és egy üveg zölddió likõrt azzal, hogy majd karácsonykor megkóstoljuk, addig érlelõdjön csak. A befõtthöz még nem nyúltam, de a likõrt megkóstoltuk.
A képen látható a csodás sötétbarna színû, finom fûszeres ízû, illatú, meglehetõsen erõsen alkoholos párlatom, amire nagyon büszke vagyok, fõleg azért, mert emlékeim szerint apai nagyanyámnál ezek mindennapos dolgok voltak, mármint a dióbefõtt a spájzban és ünnepekkor a diólikõr is, tehát követem az õ nyomdokait, hagyományait.
A likõr receptje Szepykétõl van, akinek ezúton is nagy köszönet ezért a finomságért, a befõtt receptje nem tudom, talán az internetrõl néztem le, valahonnan.
Nem olyan pikk-pakk az elkészítése ám, mert elõször is május végén - június elején kell leszedni a diót, mert ekkor még zsenge, ilyenkor még nincs a csonthéj, aztán megfelelõ elõkészítés után 1 hónapig ázik az alkoholban, majd újabb ...