Zöldborsó leves
sponsored links
Hozzávalók:
- 500 g zöldborsó
- 200 g sárgarépa
- 100 g petrezselyem
- olaj
- 1 kis csomó petrezselyemzöld
- 2 nagy zellerlevél
- 1/4 zellergumó
- 1 tojás
- liszt
- só
- bors
- piros arany
- húsleves(kocka)
- A sárgarépát és petrezselymet megpucoljuk, karikákra vágjuk, majd kevés olajon pár percig pároljuk.
- Ezután hozzáadjuk a zöldborsót (ha nem frisset, hanem fagyasztottat használunk, akkor nem kell kiolvasztani, fagyosan tegyük bele) és 1-2 dl vizet, majd tovább pároljuk kb 10 percig.
- Közben fûszerezzük sóval, õrölt borssal, házi piros arannyal.
- Ezután hozzáadunk 2-3 l vizet és kevés húslevest (ha nincs, akkor 1 húsleveskockát), valamint a petrezselyem és zellerlevelet (összekötözve) és a zellergumó darabot.
- Amikor már majdnem puhák a zöldségek, elkészítjük a nokedlit 1 tojásból, annyi liszt és esetleg kevés víz hozzáadásával, hogy megfelelõ könnyen szaggatható tésztát kapjunk (ez függ attól, hogy kanállal vagy nokedliszaggatóval dolgozunk).
- A levesbe szaggatjuk a nokedlit (én kanállal szaggattam), még egyszer fûszerezzük, ha szükséges és készre fõzzük a levest.
- Tálalás elõtt eltávolítjuk a zellerdarabot és a petrezselyem- és zellerleveleket.