Zöldbabfõzelék

2010-11-08

sponsored links

1/2 kg zöldbab
fél vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
fél paprika
fél paradicsom
kb. 3 dl víz
1 mokkás kanál só
késhegynyi õrölt bors
1 evõkanál paprikás rántás vagy
két csapott evõkanál liszt
2 dl tejföl
1 evõkanál ecet
kevés cukor

A zöldbab lehet sárga színû Juliska bab, vagy zöld színû ceruza bab. Ha piacon, vagy zöldségesnél vásároljuk a babot, akkor akkor úgy állapíthatjuk meg, hogy friss-e, ha egy szál babot hirtelen mozdulattal kettétörünk. Ha roppanva törik el, akkor friss, ha hajlik, és nehezen törik, akkor régen szedték le, és nem friss. A babot megmossuk, a két végét levágjuk, és kb. két íznyi darabokra vágjuk. Ha a vágásnál a bab egyik szélén vékony erõs szálat észlelünk, akkor azt lehúzzuk a babról, mert ha belefõzzük, akkor ún. szálkás öreg babból fõzzük a fõzeléket, és kellemetlen lesz enni a szálak miatt.
A zöld színû ceruza bab sohasem szálkás. Fõzhetjük mélyhûtött zöldbabból is. A babot annyi vízzel tesszük fel fõni, amennyi éppen még nem lepi el, belereszeljük a vöröshagymát, és a fokhagymát, beletesszük a paprikát, paradicsomot, sót, borsot és megfõzzük. A levébõl kiveszünk egy bögrébe kb másfél két decit.
A rántást, vagy a lisztet simára keverjük a tejföllel, amit felhígítunk a bab fõzõvizével. A hideg tejfölös lisztes, vagy rántásos keverékbe kanalanként tesszük bele a forró levet, és amikor már eléggé meleg az egész, akkor óvatosan beleöntjük a babba. Felfõzzük, belekeverjük az ecetet, és annyi cukrot teszünk bele, hogy kellemes savanykás ízû legyen. A cukrot teáskanalanként adjuk hozzá. Ízlés szerint, szerintem legfeljebb 2 csapott teáskanálnyi kell bele.

A fõzelék, melegen és hidegen is fogyasztható.
Feltétként fasírtot vagy tükörtojást, adhatunk hozzá, ha melegen tálaljuk, sertéspörkölttel is remek.

Folytats a blogon ... konyhaikezdetek.blogspot.com/2010/11/...

sponsored links

Keres?s