Zöldbabfõzelék fasírttal

2010-09-06

sponsored links

Piacot járva nem igazán találkozom a Juliska babbal. Legtöbb helyen inkább a vékony hosszúkás zöldbabot árusítják.Évek óta csak hosszas utánjárás után sikerült szereznem esetleg egy fél kilónyi Juliskát, hogy leánykám kedvébe járjak, aki  a nagymama zöldbabfõzeléke emlékét õrzi, ami igenis a Juliska babból készült.
Ezen  a nyáron azonban a mi kertünkben is ott lógnak a széles, hófehér, és sárgás színben pompázó zsenge babocskák, több méter magasra felfutva.Jó ízû, van mibe harapni, igazi békebeli növényke.Ezen a hétvégén is a piacon csak egy idõs bácsi próbálta eladni fél kilónyi portékáját ebbõl a Juliska fajtából, remélem sikerült neki.:)
Az én mélyhûtõmben mindenesetre ott lapulnak már annak rendje és módja szerint bezacskózva, hogy télen aztán elõvehessük, akár egy jó rakott zöldbab vagy tejfölös zöldbabfõzelék elkészítéséhez.
A napokban ez utóbbi készült, hozzá természetesen fasírt.




70 dkg Juliska zöldbab két végét levágom, majd 1-1,5 cm-es darabokra vágom. Lábasba téve annyi vizet adok hozzá, ami éppen ellepi, ez most 6 dl. Sózom 1,5 tk sóval. Forrás után 12 percig fõzöm. Ezalatt elkészítem a rántást. 4 ek olajon világosra pirítok 3 ek / 5 dkg / lisztet.Hozzáadok 5 duci gerezd reszelt fokhagymát, 2 kk pirospaprikát, majd 1,5 dl hideg vizet és gyorsan símára keverem. A rántást a forrásban levõ zöldbabhoz keverem, egy két percig tovább forralom, amíg kellõen sûrû lesz. .A tûzrõl levéve, kiveszek néhány kanál fõzeléket egy tányérba és hozzáadok egy kis pohár tejfölt, jól elkeverve. Visszaöntöm a lábasban levõ fõzelékhez, apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálalom.

A fasírthoz 30 dkg darált sertéscombot összegyúrok 1 db tejben áztatott zsemlével, néhány gerezd reszelt fokhagymával, egy pici fej apróra vágott vöröshagymával, 1 db tojással, 2 tk pirospaprikával, sóval.
9 db pogácsát formázok, zsemlemorzsában megforgatom, és forró olajban kisütöm. 


Folytats a blogon ... loncivendegloje.blogspot.com/2010/09/...

sponsored links

Keres?s