Zöldbab és zsálya avagy Véletlen, és jó lett

2018-06-20

sponsored links


Ma véletlenül "kemény, erõs, nagyon jó minõségû 10 %-os" fõzõtejszínre nyúltam rá...
...jó duma, de az is lehet, hogy csak a % % % % jelek villogtak elõttem, na meg egy bongyor szõke, és valószínû ezért lehetett ez a ballépés, ami nem is annyira az...
Nem is magyarázkodom tovább, ez volt, ezt kellett elhasználnom és jó lett így is.
Na de az a  szõke... 















FOKHAGYMÁS SERTÉSKARAJ,
  ZSÁLYÁS-ZSENGE ZÖLDBABRAGUVAL
    ÉS PIRÍTOTT BURGONYÁVAL

Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj
5-6 ger. fokhagyma
bors
40 dkg zsenge sárgahüvelyû zöldbab
10 dkg kolozsvári szalonna
1 db kaliforniai paprika ? zöld
2 dl fõzõtejszín
friss zsálya
õrölt kömény
A sertéskarajt felszeleteljük, picit megklopfoljuk.
A fokhagymát megpucoljuk, és fokhagymanyomó segítségével, egy tálba passzírozzuk, frissen õrölt borssal erõsítjük, majd egy kis, kézi habverõvel vagy mártáskeverõvel kevergetve, fokozatosan, étolajat adunk hozzá (kb. 3 deci); aztán ebbe a pácba pakoljuk a hússzeleteket, alaposan átforgatjuk és egy éjszakán át, letakarva, hûtõben érleljük. (Az olaj mennyisége szükség szerint változhat, ez függhet a szeletek nagysága és az edény méretétõl is, de amikor a hûtõbe tesszük, az olaj fedje be a húsokat.)
A bepácolt hússzeleteket egy serpenyõben szépen megsütjük, megsózzuk és tálalásig melegen tartjuk.
A zöldbabot megtisztítjuk, nagyobb darabokra elvágjuk, (én csak megfeleztem), majd forrásban levõ, sós vízben 5 percig fõzzük; leszûrjük, lehûtjük.   
A szalonnát apró kockákra daraboljuk, és a paprikát is felkockázzuk.
Egy serpenyõben, együtt, elkezdjük pirítani a szalonnát és a paprikát, 2-3 perc múltán, hozzáadjuk az elõfõzött zöldbabot, felöntjük a fõzõtejszínnel, egy kis köménnyel és egy jó adag aprított, friss zsályával ízesítve, szép lassan összeforraljuk.
Tálaláskor a karajszeletekre halmozzuk a ragut, most épp, pirított burgonyával, de rizzsel is köríthetjük.
Talán a képen is jól látszik, ez most, a ?erõs minõségû? fõzõtejszínnek köszönhetõen, nem egy sûrû, mártásos jellegû ragu lett, de ez nem is baj, sõt így legalább jobban érvényesül a zöldbab enyhén roppanós állaga.













Folytats a blogon ... orultenjoetelek.blogspot.com/2018/06/...

sponsored links

Keres?s