ZÚZAPÖRKÖLT GALUSKÁVAL - avagy, együnk meg mindent

2010-04-17

sponsored links

Jamie Olivernek köszönhetõen, jó ideje téma gasztroblogger körökben az a nézet, miszerint tiszteljük meg a leölt állatot azzal, hogy minden részét elfogyasztjuk. Inkább, minél jobb tartási körülményeket biztosítsunk nekik életükben és gyors-szenvedésmentes halállal küldjük át õket a serpenyõbe. Nem hinném, hogy az a szerencsétlen leölt állat boldogabb attól, hogy megeszem minden részét. Neki már mindegy! Viszont nem mindegy, hogyan élt. Szabadon kapirgálhatott/túrhatott vagy bevolt zárva egy kis ketrecbe/ólba kitudja hány társával.

A csirkének csak két részét nem eszem meg, a fejét és a lábát! Bár, nagyritkán ha egész csirkét veszek, akkor belefõzöm a levesbe. A zúzát viszont kifejezetten szeretem.

Enni! De nem pucolni és darabolni! A napokban viszont megláttam a húspultban a gyönyörû friss zúzát, tisztítva, szeletelve. Már vittem is!

zuza

Hozzávalók ( két személyre ):

  • 0,5 kg csirke zúza
  • 1 zöld paprika
  • 1 paradicsom vagy egy kis doboz paradicsompüré
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • só, bors, pirospaprika, zsiradék
  1. A felkockázott hagymát kevés zsiradékon megdinsztelem, rádobom a tisztított, csíkokra vágott zúzát.
  2. Addig pirítom, amíg pörzsanyag keletkezik rajta, majd mikor levet enged, sózom, borsozom, hozzáadom a zúzott fokhagymát és a tûzrõl levéve megszórom pirospaprikával.
  3. Hozzáadom az egész zöldpaprikát, a paradicsomot és kevés vizet öntök alá. A zúza kevés saját levet ereszt, ezért mindenképpen kell a folyamatos utánpótlás!
  4. Kb.: 2.5 órát fõzöm fedõvel letakarva.

Galuskával és kovászos uborkával a legfinomabb! De szokták fõtt burgonyával vagy tarhonyával is tálalni.


Folytats a blogon ... ikkyugasztrokalandjai.blogspot.com/20...

sponsored links

Keres?s