Zsír olvasztás
sponsored links
Hozzávalók: sertés szalonna és háj
Elkészítése:
- A szalonnát és a hájat külön-külön olvasztjuk, mert a háj hamarabb olvad. A húsos szalonnát is külön sütjük az elõbbiektõl.
- A szalonnát kb. 2x2 cm-es kockákra váruk, lehetõleg egyformára az egészet, hogy egyszerre olvadjon, különben a kisebb darabok megégnek.
- Egy zománcozott vasedény edény aljára vizet teszünk (1 kg szalonnához 0,5 dl vizet) és erre rakjuk a szalonna kockákat, majd közepes tûzõn sütni kezdjük. A felszabaduló gõzben a szalonna jobban kiengedi a zsírját és nem is sül oda az edény aljához.
- A szalonnát sütés közben sûrûn kavargatjuk, hogy oda ne égjen.
- Akkor van kész, mikor a zsír átlátszó az edényben, a töpörtyû pedig kívül aranybarna színû, kettévágva a belseje nem fehér, hanem ott is átsült és világosbarna a színe.
- A zsír sütésére nagyon ügyeljünk, mert ha túlsütjük, megbarnul, ha kevésbé sütjük ki, akkor könnyen megromlik.
- A megpirult töpörtyût szûrõkanállal egy szûrõbe szedjük és hagyjuk, hogy a fölösleges zsír lecsöpögjön. Még langyosan, enyhén megszórjuk sóval és kihûlés után üvegkannákba tesszük Légmentesen lezárva, hideg, szellõs helyen tároljuk. 1-2 hónapig eláll.
- A visszamaradt zsírt ülepedni hagyjuk, majd tiszta és száraz, hibátlan zománcozású zsírosbödönbe öntjük. Az edényt csak a zsír kihûlése után fedjük le. A zsírosbödönöket elõtte való napon jól kimosunk, forró vízzel leforrázunk és jól kiszárítjuk.
- A sertés háját ugyanúgy sütjük ki, de ezt 4x4 cm-re, vágjuk. A háj töpörtyûje törmelékes lesz, ezért töpörtyûs pogácsák készítéséhez használjuk.