Zsályás csicsóka hagymával és édesköménygumóval
sponsored links
Tegnap megjelent egy cikk az Index.hu oldalán, ami elég lesújtó véleményt fogalmazott meg a magyarok ételhez való viszonyához. Persze a felmérés nem reprezentatív, senki nem is állította. De így is érdekes volt olvasni, sokszor szomorú is, de sajnos nem mondhatom, hogy mély megdöbbenéssel ugrottam egyik sorról a másikra, hisz sok tekintetben egyezik a saját tapasztalatommal. Karácsony másnapján egy családi program miatt vidékre utaztunk, és jó kis szálloda étteremben ebédeltünk, más nem is volt nyitva aznap. Én kevés húst eszem, most is jól esett volna egy vega menü, de ott ha húsmentesen szeretnék étkezni, akkor a rántott sajton és gombán kívül, a desszerten tudtam volna élni. Illetve nem, mert hét féle desszertbõl hat különbözõ palacsinta volt, amibõl az egyik ?ízes?. Vidéken vagyunk, nem hiszem el, hogy egy szállodának nem lehet felvenni a kapcsolatot 10-15 nagymamával azért, hogy gyümölcsbõl készült lekvár legyen a palacsintában és nem pedig egy színezett vacak. A kímélõ ételük ? a csirkesaláta – kritikán aluli volt, viszont a hagyományosabb ételeket korrekten elkészítették. Nem olyan izgalmasan és fantáziadúsan, mint itthon néhány trendi helyen, de ezt az adagok méretével ellensúlyozták. Sose értem, hogy ez miért olyan fontos. Két asztaltársaság ment el hamarabb mint mi, és a kb. tíz emberbõl három esetben vittek el üres tányérokat a pincérek, a többi étel ment a szemétbe. Senki se kérte, hogy elcsomagolják.
Abban a kerületben ahol a cikkben megszólaló népszerû étterem szakácsa László dolgozik, én tulajdonképpen nem is nagyon találok olyan helyet ahol egy könnyû munkaebédet meg tudnék enni naponta. Pedig esküszöm, nagyon keresem. Persze ha erre van igény, akkor érthetõ, hogy nem akarják a vendéglátósok, hogy rájuk zsizsikesedjen a quiona, szóval nem is hibáztatom õket. Okés, azért találtam egyet-egyet, ugyan nem túl közel, így ritkán tudok kimenni ebédszünetemben, és hát nem is túl olcsón. Szóval drágán, és ebbõl következõen nem tartom tévhitnek, hogy az egészségesebb drágább. Igen, egy egészséges vegetáriánus ételt, ami finom kb. 900-1000 forintért tudok beszerezni, és fél négykor már megindulok az irodai hûtõ felé. A két vagy három fogásos menüért is kb. ennyit fizetek, igaz ott milánói makarói tisztán ketchuppal készül rengeteg hússal, de tény, hogy jóval több és jóval egészségtelenebb. Tudom, hogy egy alma megvan kb. 50 forintból, de ettõl kevesen húzzák ki délig. Egy nem túl drágára pozícionált áruházból reggeliztem ma, egy banánt, egy narancsot, egy körtét és egy natúr joghurtot, 355 forintért vettem. Ugyanitt egy elõre csomagolt péksütemény szûk 100Ft lett volna, a szomszéd cukrászdában egy nagyobb pogácsa 140Ft. És utóbbiak lényegesen könnyebben megszerezhetõek, azaz nem kell megmosni, felvágni, összekeverni, mire bekapcsolom a gépet már jól lakottan túl is lehetek rajta. És persze havi viszonylatban nem kevés az árkülönbség. Szóval egészségesen étkezni lehet ügyesen, elfogadható áron, de fõleg ha nem vagyunk résen, szerintem drágább.
De, hogy mégse legyen teljesen igazam, egy olcsó, zöldséges ételt hoztam, amit mi elsõ sorban köretnek ettünk, de magéban is megállja a helyét egy könnyû vacsinak. Ugyan az édeskömény nem olcsó, de e nélkül is ettük már a fogást, szóval simán elhagyható. Csicsókát nem nagyon látok boltokban, piacon szoktam venni. Bõvebben késõbb írok róla, röviden csak annyi, hogy kalóriaszegény és vitamindús. Tökéletes kombináció. Egy hibája van: Felfúj. Így ha épp jelenésünk van, akkor türtõztessük magunkat csicsóka ügyben, és az evéssel várjuk meg a jelenés utáni napot.
Nehézségi fok: egyszerû
Elkészítése: elõkészítés 10 perc, sütés kb. 40 perc
Mennyiség: két ? három személynek köretként
Hozzávalók:
- 500-600g csicsóka
- 2-3 közepes hagyma (kb. 200g)
- 2 evõkanál aprított zsálya esetleg még egy kis aprított rozmaring
- 1 kisebb édesköménygumó (elhagyható)
- Kb. 3 evõkanál olivaolaj
- Só, bors
1. lépés
A csicsókát krumplihámozóval meghámozzuk, vagy egy kefével jól átsikáljuk. Kb. másfél centis kockákra vágjuk. A hagymákat nyolcrét vágjuk és a csicsókával együtt egy tepsibe tesszük.
2. lépés
Megszórjuk a felaprított zsályával vagy egyéb zöldfûszerrel, sózzuk, borsozzuk és az olivaolajjal átforgatjuk az egészet.
3. lépés
180 fokon kb. 35-40 percig sütjük.
Megjegyzések:
- Az étel mutatósabb ha nem csak vörös, hanem lila hagymát is teszünk hozzá, vagy csak lila hagymával készítjük.
- Az édesköménygumó nagyon finom, de sajnos drága és ritkán lehet kapni, e nélkül is finom az étel.
- Mi sült husi mellé ettük köretnek.