Zserbó
sponsored links
Gerbeaud Emil 1884-ben lett a Kugler Cukrászda tulajdonosa. A cukrászda választékát különleges, új termékekkel bõvítette. Vajas-, párizsi krémeket, több mint, százféle teasüteményt, csemegecukorkákat készített. Csokoládékészítõ mesterként, õ honosította meg Magyarországon a macskanyelvet és a konyakmeggyet.
Készítményei minõségére, tetszetõsségére szigorúan ügyelt. Megesett például, hogy saját kezûleg roncsolta szét a puncsos mignonokat, ha azok színárnyalata nem volt számára megfelelõ. Üzletébe francia szellemet és párizsi hangulatot varázsolt, az arra fogékony pesti közönség ízlését fejlesztve. Megjelenésre elegáns, természetre nagyvonalú és elõzékeny volt. Kortársai tanítómesterük ként tisztelték, hírneve szinte az egész világot bejárta.
A "Gerbeaud" név hamarosan fogalommá vált, bár Gerbeaud Emil jó üzleti érzékkel még hosszú évekig "Gerbeaud - Kugler utóda"-ként nevezte cukrászdáját. Forrás.
A zserbó-szelet még ma is egyik legpopulárisabb sütemény a magyar háztatásokban. A zserbót mindenképpen szerepeltetni szerettem volna itt, különös egybeesésként azonban éppen Kriszta felhívása, hozta elõre ezt a bejegyzést. Nálunk ugyanis ez a sütemény a mama-süti. A családban mindenkinek anyukám jut róla eszébe. A recept most az Õ receptes-füzetébõl származik.
Hozzávalók: 45 dkg liszt, 1 egész tojás, 5 dkg cukor, 20 dkg margarin, 1,5 dl tej, 3 dkg élesztõ, csipetnyi sütõpor.
Töltelék: ...