Zelleres kölesfasírt

2010-10-01

sponsored links




Biobriginél találtam ezt a receptet, és nagyon megtetszett, hogy liszt egyáltalán nincs benne, és ráadásul kölesbõl van, ami köztudottan lúgosító gabona. A zeller pedig nagy szerelem nálam, rántva is egyfolytában tudnám enni.
Az a helyzet, hogy még életemben nem ettem ilyen finom vega fasírtot, pedig vannak a repertoárban néhányan, de ez mindegyiket felülmúlja. A fûszerezésén és az arányokon kicsit változtattam, biztos a Brigié is nagyon jó, de én például az õrölt köményt nem szeretem, úgyhogy lecseréltem római köményre, aminek persze teljesen más az íze.



 Hozzávalók:

 3 csésze köles
1,5 csésze napraforgó õrölve
1 csésze szezámmag õrölve
0,5 csésze lenmag õrölve
1 nagy zeller lereszelve
2 fej vöröshagyma lereszelve
6 cikk fokhagyma préselve
2 ek veganatura ételízesítõ a fasírtba (sós, így külön már nem sóztam) + a köles fõzõvizébe
2 tk õrölt feketebors
2 tk szárított bazsalikom
1 csokor petrezselyem aprítva
római kömény
3 ek olívaolaj


A kölest alaposan megmostam és háromszoros vízben, veganatura ételízesítõvel megfõztem.
A zellert, a vöröshagymát, a fokhagymát, a megõrölt magokat és a fûszereket egy tálba tettem és elkevertem egymással. Miutána köles megfõtt azt is hozzáadtam az olívaolaj és a petrezselyem társaságában és jól elkevertem egymással. Miután kézmelegre hûlt, vizes kézzel golyókat formáltam belõle és sütõpapíros sütõlapra tettem, lelapítottam. A sütõt 200 fokosra elõmelegítettem és hõlégkeverésen 25 percig sütöttem az egyik oldalát, majd megfordítottam és 15 percig a másikat.
Ebbõl a mennyiségbõl kb 60-65 darab lett. Gombás tepsis krumplival ettük, de volt, hogy a vacsorám is ez lett, mint ahogyan az a képen is látszik. Zsemlében, vagy puffasztott búzaszelettel is megállja a helyét.
Brigi, hálás vagyok a receptért!





Folytats a blogon ... benzsi.blogspot.com/2010/10/zelleres-...

sponsored links

Keres?s