Zelleres burgonyakrémleves, diós-sajtos ropogóssal
sponsored links
Ilyenkor, a téli idõszakban, gyakran kerül az asztalra egy-egy finom, meleg krémleves. Mivel, elég gyorsan és egyszerûen elkészíthetõek és a különféle zöldségeknek köszönhetõen, elég magas a rosttartalmuk, ami az emésztõrendszerünkre pozitívan hat, ezért is érdemes ezeket rendszeresen fogyasztanunk. Ráadásul a hozzávalók arányainak változtatásával, mindig egy kissé más ízben készíthetjük. Nem beszélve arról az áldásos tulajdonságukról, hogy a finnyás gyerkõc nem tudja kiválogatni belõle külön-külön, a neki nem tetszõ zöldségdarabokat, mivel nem látja õket. Így, Õ is jóízûen bekanalazza és még a végén meg is dicséri, hogy milyen finom volt.
Zelleres burgonyakrémleves, diós-sajtos ropogóssal
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya
15 dkg zeller gumó
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 kis szál sárgarépa
1,5 evõkanál kacsazsír
2 db babérlevél
3 evõkanál tejföl (válaszható)
1 mokkáskanál õrölt kömény
két evõkanál pirított tökmag
só, bors
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, apró kockára vágjuk.
A kacsazsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a zöldségeket és hagyjuk egy kicsit, dinsztelõdni, néhányszor megkeverjük, vigyázzunk, hogy ne égjenek meg. Az a jó, amikor egy kissé letapad az edény aljára, (egy kis színt kap) mert így a zöldségek intenzívebb ízt adnak a levesnek.
Felöntjük annyi vízzel, amennyi a zöldségeket ellepi.
Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, hozzáadjuk a babért, a köményt, fokhagymát. Fedõ alatt, puhára fõzzük a zöldségeket.
Amikor a zöldségek megpuhultak, kivesszük a babérlevelet és botmixerrel egynemûvé keverjük.
Ha savanykásan szeretjük, akkor 3 evõkanál tejfölt keverjünk el egy tálkában egy merõkanálnyi forró levessel és így keverjük bele az egész levesbe, ezáltal, egy kellemes savanykást ízt kapunk.
Nem kell bele semmilyen lisztes sûrítés, mivel a pépesített zöldségek nagyszerûen besûrítik a levest.
Tálaláskor, adjunk hozzá diós-sajtos ropogóst, a tetejére szórhatunk néhány szem pirított tökmagot.
A diós-sajtos ropogós elkészítését, a következõ bejegyzésben írom le.
Zsenge sárgarépa krémleves bazsalikommal, szalonna chips-el
Túrós mini palacsinta, ribizlimártással
Kecskesajttal töltött káposztás fánk, zöldfûszeres mártogatóssal
Marhafarok tejszínes gombamártással, bazsalikomos kifliburgonyával
Mandulás-almás tekercs, fûszeres narancsmártással
Zelleres burgonyakrémleves, diós-sajtos ropogóssal
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya
15 dkg zeller gumó
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 kis szál sárgarépa
1,5 evõkanál kacsazsír
2 db babérlevél
3 evõkanál tejföl (válaszható)
1 mokkáskanál õrölt kömény
két evõkanál pirított tökmag
só, bors
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, apró kockára vágjuk.
A kacsazsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a zöldségeket és hagyjuk egy kicsit, dinsztelõdni, néhányszor megkeverjük, vigyázzunk, hogy ne égjenek meg. Az a jó, amikor egy kissé letapad az edény aljára, (egy kis színt kap) mert így a zöldségek intenzívebb ízt adnak a levesnek.
Felöntjük annyi vízzel, amennyi a zöldségeket ellepi.
Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, hozzáadjuk a babért, a köményt, fokhagymát. Fedõ alatt, puhára fõzzük a zöldségeket.
Amikor a zöldségek megpuhultak, kivesszük a babérlevelet és botmixerrel egynemûvé keverjük.
Ha savanykásan szeretjük, akkor 3 evõkanál tejfölt keverjünk el egy tálkában egy merõkanálnyi forró levessel és így keverjük bele az egész levesbe, ezáltal, egy kellemes savanykást ízt kapunk.
Nem kell bele semmilyen lisztes sûrítés, mivel a pépesített zöldségek nagyszerûen besûrítik a levest.
Tálaláskor, adjunk hozzá diós-sajtos ropogóst, a tetejére szórhatunk néhány szem pirított tökmagot.
A diós-sajtos ropogós elkészítését, a következõ bejegyzésben írom le.
Még több finomság:
Zsenge sárgarépa krémleves bazsalikommal, szalonna chips-el
Túrós mini palacsinta, ribizlimártással
Kecskesajttal töltött káposztás fánk, zöldfûszeres mártogatóssal
Marhafarok tejszínes gombamártással, bazsalikomos kifliburgonyával
Mandulás-almás tekercs, fûszeres narancsmártással