Zabpehelylisztes piskótatorta almakrémmel

2010-11-28

sponsored links



Hozzávalók:

6 tojás
10 dkg méz (5 evõkanál)
4 púpozott evõkanál zabpehelyliszt
2 púpozott evõkanál étkezési keményítõ (vagy pudingpor)
1 teáskanál sütõpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál vanília aroma
2 evõkanál olívaolaj
1/2 narancs reszelt héja (ízlés szerint citrom is lehet, vagy el is hagyható)

Töltelék:

3 db tisztított, reszelt közepes alma
1 citrom leve
1-2 evõkanál méz
1 púpozott evõkanál étkezési keményítõ (vagy pudingpor)

Tetejére: kakaópor

Elkészítés:

A tojások fehérjét felverjük, a mézet lassan hozzácsorgatva kemény habot készítünk.
A sárgákat egyenként adjuk a habhoz, majd óvatosan csorgatjuk bele az olajat, a vanília aromát, és ízesítjük narancshéjjal.
Végül a sütõporral, keményítõvel elkevert szitált lisztet keverjük a masszába.

24-26 cm-es sütõpapírral bélelt tortaformába simítjuk a masszát, elõmelegített, közepes hõfokú, kb. 170 °C-os sütõben sütjük ki kb. 20-25 perc alatt.
Tûpróbával ellenõrizhetjük!

A töltelékhez a reszelt almát a citromlével kis lángon átpároljuk, ízesítjük tetszés szerint mézzel, végül kevés hideg vízzel csomómentesre kevert étkezési keményítõvel besûrítjük folyamatos keveréssel 2-3 perc alatt.

A tölteléket hagyjuk langyosra hûlni, és a két lapra vágott kihûlt tortalapot megkenjük vele.
Tetejét kakaóporral szórjuk meg.

Ez egy kísérleti tortalap lett zabpehelyliszttel, kíváncsi voltam, vajon mennyire lesz élvezhetõ a tészta.
Meglehetõsen finom lett, - még meg is lepõdtem a végeredményen,- családtagjaim is megdicsérték, akik idõnként tesztelési céllal megkóstolják egyéb hasonló próbálkozásaimat.

A sütési hõmérsékletet nem sikerült elsõre tökéletesen beállítanom, így kicsit veszített a magasságából az egyébként szép magasra megemelkedett tészta, de a pontos hõfokot még megpróbálom kikísérletezni.
Ez a sütemény 26 cm átmérõjû formában készült.

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Reformnasik/~...

sponsored links

Keres?s