XXXVII.VKF! Erdei gombás pasztinák szuflé
sponsored links
Csöppet megkésve, de azért még sikerült éppen idõben összehozni a VKF! posztot, amit Alíz által kihirdetett gomba témában szántam. Hát nem sok alternatívám volt mert egy kb. 10 dekányi vargányás erdei gomba mixem árválkodott a fagyasztóban, így aztán ehhez alkalmazkodtam:) Attõl függetlenül, még korábban idõben ki is jegyzeteltem egy rakat szimpatikus gomba receptet. De aztán ahogy szokott lenni:) meg kellett várom valahogy tudat alatt azt a szintet, amíg elkap az idõkényszer:) és visszatér az ízérzékelésem és abból amit éppen a hûtõben találok, készült valami étel.
Nem vagyok járatos gomba témában, de ez az én hiányosságom, viszont az hiszem nem helyre hozhatatlan a dolog. Pedig úgy 5-6 évesen nagyon szerettem a gombákat. Az összeset! Trendo jó kis melegítõ posztjai juttatták eszembe, hogy mennyire odavoltam kicsinek a gyönyörûséges és a nem annyira gyönyörûséges gombákért is. Csak sajnos az anyukám nem rajongott velem együtt és kidobatta az összes esõ után az utcában gyûjtögetett gombáimat, engem meg jól kimosott:) De a Búvár zsebkönyvek sorozatban is inkább csak nézegettem õket mint sem, hogy megtanultam volna a nevüket.
Elég súlyos külsejû, leginkább valami csáprágós állatkára:) emlékeztetõ pasztinákokat kaptam egy barátnõmtõl. Nagyon lázba hoztak, mert nagy fehérrépa fan vagyok, ritkán pasztinákot is ettem levesben, de egyéb ételt még nem készítettem belõle. Azt tudtam, hogy én szeretni fogom, de otthon nem arattam vele osztatlan lelkesedést:)
Hozzávalók:
100 g erdei gomba (fagyasztott vargányás erdei gomba mix)
400 g paszternák
50 g vaj
50 g reszelt sajt (vörös cheddar és medvehagymás sajt keveréke)
25 g liszt
1,5 dl tejszín vagy tej, én az elõbbit használtam
3 tojás
2 tk koriander, én egész koriandert õröltem mozsárban
só, õrölt bors
Reszeljük le a pasztinákot, ha van rá lehetõség valami jobb féle reszelõvel, ami nem annyira egyszerû feladat, legalábbis az én reszelõmmel, pedig nem voltak fásak a paszternákok. A tojásokat ketté választjuk 2 tálban. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzá vegyítjük a tejszínt vagy a tejet, legközelebb kipróbálom simán tejjel is, hogy könnyebb legyen. Sóval, korianderrel, borssal ízesítjük és alaposan elkeverjük. Verjük fel egy csipet sóval a tojásfehérjét. Végül hozzákeverjük a reszelt paszternákot, a tojások sárgáját és a reszelt sajtokat. A fehérje habot lazán keverjük a masszához. Adagoljuk kis szuflé formákba, tegyünk bele ízlés szerint erdei gomba szeleteket és 170-180 fokon süssük szép aranybarnára.
Legközelebb szerintem egy szelet marhahusi vagy valamilyen halacska (lazac, tengeri kütyü) és valami mártás kíséretében updatelném:)) A Gabriella receptjét használtam hozzá, ezúton is köszönet érte!
Nem vagyok járatos gomba témában, de ez az én hiányosságom, viszont az hiszem nem helyre hozhatatlan a dolog. Pedig úgy 5-6 évesen nagyon szerettem a gombákat. Az összeset! Trendo jó kis melegítõ posztjai juttatták eszembe, hogy mennyire odavoltam kicsinek a gyönyörûséges és a nem annyira gyönyörûséges gombákért is. Csak sajnos az anyukám nem rajongott velem együtt és kidobatta az összes esõ után az utcában gyûjtögetett gombáimat, engem meg jól kimosott:) De a Búvár zsebkönyvek sorozatban is inkább csak nézegettem õket mint sem, hogy megtanultam volna a nevüket.
Elég súlyos külsejû, leginkább valami csáprágós állatkára:) emlékeztetõ pasztinákokat kaptam egy barátnõmtõl. Nagyon lázba hoztak, mert nagy fehérrépa fan vagyok, ritkán pasztinákot is ettem levesben, de egyéb ételt még nem készítettem belõle. Azt tudtam, hogy én szeretni fogom, de otthon nem arattam vele osztatlan lelkesedést:)
Hozzávalók:
100 g erdei gomba (fagyasztott vargányás erdei gomba mix)
400 g paszternák
50 g vaj
50 g reszelt sajt (vörös cheddar és medvehagymás sajt keveréke)
25 g liszt
1,5 dl tejszín vagy tej, én az elõbbit használtam
3 tojás
2 tk koriander, én egész koriandert õröltem mozsárban
só, õrölt bors
Reszeljük le a pasztinákot, ha van rá lehetõség valami jobb féle reszelõvel, ami nem annyira egyszerû feladat, legalábbis az én reszelõmmel, pedig nem voltak fásak a paszternákok. A tojásokat ketté választjuk 2 tálban. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzá vegyítjük a tejszínt vagy a tejet, legközelebb kipróbálom simán tejjel is, hogy könnyebb legyen. Sóval, korianderrel, borssal ízesítjük és alaposan elkeverjük. Verjük fel egy csipet sóval a tojásfehérjét. Végül hozzákeverjük a reszelt paszternákot, a tojások sárgáját és a reszelt sajtokat. A fehérje habot lazán keverjük a masszához. Adagoljuk kis szuflé formákba, tegyünk bele ízlés szerint erdei gomba szeleteket és 170-180 fokon süssük szép aranybarnára.
Legközelebb szerintem egy szelet marhahusi vagy valamilyen halacska (lazac, tengeri kütyü) és valami mártás kíséretében updatelném:)) A Gabriella receptjét használtam hozzá, ezúton is köszönet érte!