XXXVI. VKF ! Húsos Pelmenyi, paprikás vajjal és tejföllel
sponsored links
Az orosz konyha ízei iránti kiváncsiskodásom egy ideje tart, így gondoltam, hogy az Sedith által Világjáró fazék címre hallgató XXXVI. VKF! fordulójára most kipróbálok 2 rég tervezgetett ételt.
Elõször kezdjünk a Pelmenyivel, uráli eredetû, lehetne akár az olasz tortellini rokona is, mert gyakorlatilag egy hasonló módon készített különféle töltelékekkel készülõ tészta batyuról van szó. A jelentése fülecske, füles kenyér, ez a formájára utal. Én elõször az Arbatban vettem fagyasztott verzióban borjúhúsosat, ami nagyon ízlett mindkettõnknek, így már akkor elhatároztam, hogy ennek egyszer neki gyürkõzõk. Melós dolog, de megéri, bár ez igaz az összes házi készítésû tészta esetében.
Elõször kezdjünk a Pelmenyivel, uráli eredetû, lehetne akár az olasz tortellini rokona is, mert gyakorlatilag egy hasonló módon készített különféle töltelékekkel készülõ tészta batyuról van szó. A jelentése fülecske, füles kenyér, ez a formájára utal. Én elõször az Arbatban vettem fagyasztott verzióban borjúhúsosat, ami nagyon ízlett mindkettõnknek, így már akkor elhatároztam, hogy ennek egyszer neki gyürkõzõk. Melós dolog, de megéri, bár ez igaz az összes házi készítésû tészta esetében.
Hozzávalók:
A tésztához:
200g liszt
1 tojás + 1 tojás fehérje (tésztát megkenni)
fél pohár tej v.víz
1 tojás
1 kk. só
a töltelékhez:
60-70g húsos, füstölt szalonna
100 g darált sertéshús
200g liszt
1 tojás + 1 tojás fehérje (tésztát megkenni)
fél pohár tej v.víz
1 tojás
1 kk. só
a töltelékhez:
60-70g húsos, füstölt szalonna
100 g darált sertéshús
100 g darált marhahús
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 babérlevél
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 babérlevél
petrezselyem
só, sok õrölt bors
só, sok õrölt bors
Tetejére:
2 ek vaj
1 ek pirospaprika
tejföl
A lisztet átszitáljuk és egy gyúródeszkára öntjük. A közepébe egy mélyedést csinálunk, beleöntjük a megsózott tejet vagy vizet és a tojást. Ruganyos tésztát gyúrunk belõle, majd letakarva fél óráig pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket, itt sok receptben nyersen teszik bele a masszát. Nekem valamiért megnyugtatóbb volt átsütni egy kicsit, illetve így szerintem az ízek is jobban átjárják a húsokat.
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon átpirítjuk, hozzáadjuk a nagyon apró kockákra vágott szalonnát, együtt pirítjuk õket, majd ha már kapott egy kis színt hozzáadjuk a darált husikat és a babérlevelet, sót, õrölt borsot. Ha nagyon sülne aláöntünk egy kis vizet is, Kb. 10 perc múlva elzárjuk.
A tésztát nagyon vékonyra nyújtjuk és egy kisebb pohárral korongokat szaggatunk belõle. Megkenjük a széleiket tojásfehérjével, hogy biztos ne nyíljanak szét és mindegyik közepébe teszünk egy kávéskanálnyi tölteléket és még egy kis aprított petrezselymet. Majd össze hajtogatjuk a tésztákat, csináltam olyat is amit összecsippentettem. 20 percre hidegre tesszük a csomagocskákat, addig sóval vizet forralunk és kb. 10 perc alatt megfõzzük a pelmenyiket.
Eredetileg sültpaprika szószt terveztem hozzá, de egyszerûen nem bírtam magam rá venni, hogy begyújtsam a sütõt, bûvészkedtem a gázlángon egy paprikával, de nem jött le a héja, így bevillant a Chili és Vaníliától a paprikás vaj, amihez a vajat felmelegítjük, elzárjuk a lángot és beletesszük a paprikát. Ezzel és még egy kis tejföllel tálaltuk, majd szuszogunk és néztünk ki a fejünkbõl:))) miközben hümmögtünk, hogy hát jó dolog ez a pelmenyi!!
A töltelékek esetében nem sokat találtam elég izginek, de végül a Stahl magazin 2009. õszi/téli számából egy leírásban találtam a szimpatikusat, a tészta esetében a Konyhamalac-nál talált receptet variáltam kicsit.