Vörösboros marhapörkölt
sponsored links
Hozzávalók:
50 dkg marhalábszár
1 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
2 db paradicsom
2,5 dl száraz vörösbor
1 kk. õrölt bors
1 kk. õrölt kömény
ízlés szerint ételízesítõ vagy só
1 ek. fûszerpaprika
olaj
Elkészítés:
A húst egyforma kockákra vágjuk, félretesszük. A paprikát és a paradicsomokat jól megmossuk, és felcsíkozzuk, illetve kockákra vágjuk. Ha nincs friss paprika és paradicsom kéznél, nyugodtan elõvehetünk egy üveg lecsót is, abból két evõkanálnyival helyettesíthetjük. A hagymát felaprítjuk a fokhagymával együtt, és olajon aranysárgára pirítjuk. Vigyázzunk, a fokhagyma könnyen megég, ne hagyjuk felügyelet nélkül. Megszórjuk pirospaprikával, felöntjük pár korty vízzel. Rádobjuk a paprikát és paradicsomot, enyhén megsózzuk, s mérsékelt lángon egy lecsóalapot párolunk belõle. Erre tesszük a húst, majd kicsit erõsebb tûznél addig kevergetjük, míg a hús kifehéredik kissé, kap egy réteget. Ekkor felöntjük a vörösborral, ízesítjük ételízesítõvel, borssal és köménnyel, majd fedõ alatt puhára pároljuk. Néha megkavarjuk, s ha úgy ítéljük meg, hogy kevés alatta a lé, kevés borral vagy vízzel pótolhatjuk. Ám a végére igyekezzünk elfõzni az esetleges folyadékot, hogy a hús alatt csak egy sötét, sûrû szaft maradjon. Én most nokedlivel tálaltam.
Nokedli:
Hozzávalók:
2 db tojás
kb. 40-45 dkg liszt
kb. 2 dl víz
1 kk. só
A fõzõvízbe só és kevés olaj
Elkészítés:
A mûveletet azzal kezdem, hogy egy nagyobb lábosba vizet teszek fel fõni, sóval és olajjal. Ezután a tojásokat egy tálba ütöm, megsózom és villával felverem. Beleöntöm a víz felé, majd egy fakanalat fogok a kezembe s annak segítségével belekeverem a tojáshoz a liszt bõ felét is. Megint víz, majd még annyi liszt, hogy ne betonkemény, de a palacsinta tésztánál azért masszívabb legyen a tészta. Nem kell teljesen csomómentesre kidolgozni! Ha már lobogva forr a víz, nokedli szaggatóval beleszaggatom a masszát, s a lángot mérsékelve hagyom 3-4 percig fõni. Ezután szûrõvel adagonként kiszedem a nokedlit, vízzel leöblítem és egy tálba teszem. Kevés olajjal meglocsolom, összekeverem, és már lehet is tálalni.
50 dkg marhalábszár
1 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
2 db paradicsom
2,5 dl száraz vörösbor
1 kk. õrölt bors
1 kk. õrölt kömény
ízlés szerint ételízesítõ vagy só
1 ek. fûszerpaprika
olaj
Elkészítés:
A húst egyforma kockákra vágjuk, félretesszük. A paprikát és a paradicsomokat jól megmossuk, és felcsíkozzuk, illetve kockákra vágjuk. Ha nincs friss paprika és paradicsom kéznél, nyugodtan elõvehetünk egy üveg lecsót is, abból két evõkanálnyival helyettesíthetjük. A hagymát felaprítjuk a fokhagymával együtt, és olajon aranysárgára pirítjuk. Vigyázzunk, a fokhagyma könnyen megég, ne hagyjuk felügyelet nélkül. Megszórjuk pirospaprikával, felöntjük pár korty vízzel. Rádobjuk a paprikát és paradicsomot, enyhén megsózzuk, s mérsékelt lángon egy lecsóalapot párolunk belõle. Erre tesszük a húst, majd kicsit erõsebb tûznél addig kevergetjük, míg a hús kifehéredik kissé, kap egy réteget. Ekkor felöntjük a vörösborral, ízesítjük ételízesítõvel, borssal és köménnyel, majd fedõ alatt puhára pároljuk. Néha megkavarjuk, s ha úgy ítéljük meg, hogy kevés alatta a lé, kevés borral vagy vízzel pótolhatjuk. Ám a végére igyekezzünk elfõzni az esetleges folyadékot, hogy a hús alatt csak egy sötét, sûrû szaft maradjon. Én most nokedlivel tálaltam.
Nokedli:
Hozzávalók:
2 db tojás
kb. 40-45 dkg liszt
kb. 2 dl víz
1 kk. só
A fõzõvízbe só és kevés olaj
Elkészítés:
A mûveletet azzal kezdem, hogy egy nagyobb lábosba vizet teszek fel fõni, sóval és olajjal. Ezután a tojásokat egy tálba ütöm, megsózom és villával felverem. Beleöntöm a víz felé, majd egy fakanalat fogok a kezembe s annak segítségével belekeverem a tojáshoz a liszt bõ felét is. Megint víz, majd még annyi liszt, hogy ne betonkemény, de a palacsinta tésztánál azért masszívabb legyen a tészta. Nem kell teljesen csomómentesre kidolgozni! Ha már lobogva forr a víz, nokedli szaggatóval beleszaggatom a masszát, s a lángot mérsékelve hagyom 3-4 percig fõni. Ezután szûrõvel adagonként kiszedem a nokedlit, vízzel leöblítem és egy tálba teszem. Kevés olajjal meglocsolom, összekeverem, és már lehet is tálalni.