Vörös áfonyás, csokis keksz
sponsored links
A vörös áfonya tartósítja az egészséget! Rengeteg jót lehet elmondani róla, csak egy a baj, hogy nincsen minden kiskertben.
Hozzávalók:
15 dkg vaj vagy margarin
10 dkg cukor
2 tojás
10 dkg étcsokoládé
10 vörös áfonya
1 kk sütõpor
kb. 20 dkg finomliszt
A zsiradékot és a cukrot verd habosra. A tojásokat egyenként dolgozd bele. A sütõt közben melegítsd elõ.
A lisztet, és a sütõport keverd össze.
A sütõporos lisztet add a tojásos keverékhez, és dolgozd simára. Akkor jó, ha laza állagú és ragadós.
Az étcsokoládét aprítsd fel, és add a keverékhez a vörös áfonyával együtt.
A keverékbõl kb. 30 apró golyót formázz, ha ragadna lisztezd meg a kezed, én fagylaltos kanállal adagoltam, azzal nagyon egyszerû volt és szép egyformák lettek. Rakd Sütõpapírral bélelt tepsibe, és kissé nyomkodd le.
175 fokon 15-20 perc alatt süsd világosbarnára. Vigyázz ne süsd túl, mert akkor nagyon száraz lesz!
A vörös áfonyára is igaz, hogy minél színesebb egy gyümölcs, annál több értékes hatóanyag van benne, és az is, hogy azok gyümölcsök a legértékesebb vitaminforrások, amelyek termesztett változatukban is megõrzik ?vad? tulajdonságaikat. Márpedig számtalan megõrzésre érdemes jó tulajdonsága van: egészséges, vitamindús, nyomelemekben és antioxidánsokban gazdag, ráadásul aromás, finom. Sok értékes ásványi anyagot tartalmaz, kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink és mangán, foszfor is van benne. A-, B-, C-, és E-vitaminok gazdag forrása. Flavonoid-tartalmának köszönhetõen érvédõ hatású, csökkenti az infarktus kialakulásának veszélyét.
A benne lévõ nagy mennyiségû fenol antioxidáns hatású, erõsíti az immunrendszert, véd a fertõzések ellen, érvédõ és sejtregeneráló, méregtelenítõ, akadályozza a kõképzõdést, a gyulladásos és daganatos megbetegedések kialakulását, így kiemelkedõ a betegségmegelõzõ hatása.
Hozzávalók:
15 dkg vaj vagy margarin
10 dkg cukor
2 tojás
10 dkg étcsokoládé
10 vörös áfonya
1 kk sütõpor
kb. 20 dkg finomliszt
A zsiradékot és a cukrot verd habosra. A tojásokat egyenként dolgozd bele. A sütõt közben melegítsd elõ.
A lisztet, és a sütõport keverd össze.
A sütõporos lisztet add a tojásos keverékhez, és dolgozd simára. Akkor jó, ha laza állagú és ragadós.
Az étcsokoládét aprítsd fel, és add a keverékhez a vörös áfonyával együtt.
A keverékbõl kb. 30 apró golyót formázz, ha ragadna lisztezd meg a kezed, én fagylaltos kanállal adagoltam, azzal nagyon egyszerû volt és szép egyformák lettek. Rakd Sütõpapírral bélelt tepsibe, és kissé nyomkodd le.
175 fokon 15-20 perc alatt süsd világosbarnára. Vigyázz ne süsd túl, mert akkor nagyon száraz lesz!
Miért együnk sokat?
A vörös áfonyára is igaz, hogy minél színesebb egy gyümölcs, annál több értékes hatóanyag van benne, és az is, hogy azok gyümölcsök a legértékesebb vitaminforrások, amelyek termesztett változatukban is megõrzik ?vad? tulajdonságaikat. Márpedig számtalan megõrzésre érdemes jó tulajdonsága van: egészséges, vitamindús, nyomelemekben és antioxidánsokban gazdag, ráadásul aromás, finom. Sok értékes ásványi anyagot tartalmaz, kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink és mangán, foszfor is van benne. A-, B-, C-, és E-vitaminok gazdag forrása. Flavonoid-tartalmának köszönhetõen érvédõ hatású, csökkenti az infarktus kialakulásának veszélyét.
A benne lévõ nagy mennyiségû fenol antioxidáns hatású, erõsíti az immunrendszert, véd a fertõzések ellen, érvédõ és sejtregeneráló, méregtelenítõ, akadályozza a kõképzõdést, a gyulladásos és daganatos megbetegedések kialakulását, így kiemelkedõ a betegségmegelõzõ hatása.