VKFXXXIII.Sarimsakli bulgur köftesi-avagy bulgurkorma paradicsommártásban
sponsored links
Hosszú ideig fenntartásaim voltak a török konyhával szemben, igaz, nyomós érvem volt. Eddigi egyszeri isztambuli utazásom elsõ napján ettem valamit, aminek egyenes következménye lett, hogy utána 5 napig már nem tudtam semmit.... A szó szoros értelmében megmérgezõdtem. Úgyhogy évekig tisztes távolból figyeltem a kebabot és a lahmacunt, de aztán tavaly csak megtörtént az áttörés. A török "mártogatós" krémeknél nincs jobb. Aachenben találtunk egy helyet, ahol jobbnál jobb feta, paprika, dió és még sok más krémet árulnak-kóstolóval, ami után az ember felvásárolná a boltot. Chili és Vanília könyvében pedig annyi jó török recept van, hogy elkezdtem komolyan tanulmányozni a török konyhát.
Amikor Limara kiírását elolvastam, már tudtam, hogy Aline blogjában nézek receptet, aki ugyan francia, de török férjével és két kisfiával Törökországban él és onnan tudósít a helyi konyháról.
A burgul-korma azon ritka török ételek közé tartozik, amelyek majdnem teljesen zsírmenetesek. A gyerekeknek is nagyon ízlett, a férjem szerint pedig az egyik legjobb vegetáriánus étel, amit eddig fõztem.
Ez egy kis adag, ha fõételnek esszük, 4 személyre duplázzuk a mennyiségeket.
Hozzávalók
A kormához
140 gramm burgul (lehetõleg finomabb szemû, de a nagyszemû is jó)
2 dl meleg víz
1 teáskanál paradicsompüré vagy paprikakrém (kihagytam)
1 tojás
fél teáskanál õrölt római kömény
100 gramm liszt
só
A paradicsommártáshoz
2 doboz 400g-os hámozott paradicsomkonzerv
1 evõkanál paradicsompüré
4-5 gerezd fokhagyma
1 kis csokor apróra vágott petrezselyem
só
A tálaláshoz
olívaolaj
A bulgurt összekeverjük a meleg vízzel és 15 percig állni hagyjuk. Ha nagyszemû bulgurunk van, akkor várjunk még egy kicsit, esetleg fõzzük egy percig a mikrohullámú sütõben.
Egy fazékban tegyünk fel 5 l vizet a kormák kifõzéséhez. Ezután kezdjük el morzsolgatni, szabályosan dagasztani a bulgurt, amíg ragacsos masszát nem kapunk. (ha gyorsítani akarunk, turmixgéppel is meg lehet csinálni, így kevésbé authentikus, de biztos...). Adjuk hozzá a római köményt, a tojást, a sót és végül a lisztet. Száraz kézzel (ez nagyon fontos!) gyúrjunk belõle diónyi golyókat, kicsit lapítsuk el, majd az ujjunkkal csináljunk egy lyukat a közepükön.Gyûrû alakúak legyenek. Ezután forró, sós vízben forrástól számítva 15 percig fõzzük õket-fel kell jönniük a víz tetejére.
Amíg a korma fõ, elkészítjük a paradicsommártást. A hámozott paradicsomkonzervet ( daraboljuk össze kockákra), a paradicsompürét és a nagyon apróra vágott fokhagymát forraljuk össze. Sózzuk. A megfõtt kormákat szûrjük le, de a fõzõlébõl tegyünk félre egy merõkanálnyit-ezzel öntjük fel a mártást. A kormákat tegyük a szószba, szórjuk meg petrezselyemmel és még legalább 5 percig fõzzük. Forrón tálaljuk, egy kis olívaolajjal megspriccelve.