VKF! XXXVIII.-ra

2010-11-12

sponsored links


Reformosítottam a reformosat :)
Avagy a hajdina piskóta utóélete

Régebben írtam arról, hogy hajdinaliszttel kiegészítve készítettem piskótát. Azóta sokszor sütöttem, és osztatlan sikert aratott a családban, a munkahelyen... Abban fele-fele arányban tönköly és hajdina liszt az alap. Végre megembereltem magam, és elkészítettem teljesen hajdina lisztbõl is, és mûködik! Finom ízének köze nincs a hajdinához, lúgosító hatású gabona, és most épp kapóra jön a reformételes VKF-re. :)

Hozzávalók: 
60 dkg hajdinaliszt 
1 l növényi tej
1 tányér aszalt gyümölcs felaprítva (datolya, vörös áfonya, füge, szilva)
1-2 fej alma felaprítva (kihagyható) 
10 dkg olajos mag felaprítva (dió, mandula)
3-4 ek olivaolaj
2 ek méz, vagy stevia
1 ek lenmag (kihagyható)
1 csipet só
1 cs foszfát mentes borkõsütõpor

1 csipet õrölt szegfûszeg
1 csipet õrölt fahéj 

Egy tepsibe zsírpapírt teszünk, eligazgatjuk. A sütõt 190 C-ra melegítjük.
Ezután a száraz összetevõket egy tálban keverjük össze, majd az olivaolajat, és a végén adagonként hozzáöntjük a tejet. Elõfordul, hogy még igényel folyadékot, attól függõen, mennyire sikerült finomra darálni a hajdinát. Az a lényeg, hogy galuskatészta szerûen lehessen kavargatni.
Egyébként készítettem már gyümölcslé/tej 50-50%-os arányával is. 
Gyorsan összedolgozzuk finom masszává, a legvégén beleszórjuk a gyümölcsöket, összekeverjük, és mindezt szétterítjük a tepsiben. 45-50 perc alatt 190 C-on sütjük.
Candidások aszalt gyümölcs helyett almát, ananászt tehetnek bele apróra vágva, vagy esetleg házilag aszalt epret, vagy hasonlóan alacsony glikémiás indexû gyümölcsöt, és persze nyírfacukrot, vagy szteviát használjanak.

Folytats a blogon ... biobrigi.blogspot.com/2010/11/vkf-xxx...

sponsored links

Keres?s