VKF! XXXVI. Világjáró fazék-Nevesincs osztrák recept

2010-07-27

sponsored links

Nem utaztam messzire az ízlelõbimbókkal, mert miután itt kicsiben az osztrák-magyar monarchia mûködésén fáradozunk, az osztrák konyha egy kéznyújtásnyira van tõlem. Egy családi receptet választottam. Lehet, hogy valamilyen változata létezik Magyarországon is, hisz Ausztria nincs távol, és sok dolog teljesen ugyanaz, vagy csak kicsit más. (Pl. szigorúan lekvárral eszik a rántott húst!).


Egyre több kedvencem van az osztrák konyhából, különösen a gombócok izgatnak (Mindenre van egy gombóc variációjuk, a következõ könyv a karácsonyi kívánságlistámon van).

Elõször az isteni Überbackene Speckknödelre gondoltam. Ez egy szalonnás gombóc, amit sütõben tejföllel, sajttal megsütnek, de a legtöbb hentesnél pl. piacon lehet darabra is kapni.

Levesek közül egyértelmûen a tökkrémleves (Kürbiscremesuppe) vezeti a listát. Ha egy osztrák étteremben járunk ezt feltétlenül kóstoljuk meg, a Mohr im Hemd-del együtt, ami az édességek közül nagy kedvencem: sok sok tejszínnel, nyáron vaníliafagylalttal, de ez meg félkész termékként lapul a mélyhûtõben.

Alapvetõen az osztrák konyhában is megjelent sok nemzetközi elemek (egyre több távolkeleti fûszer, kombináció), de kiemelkedõen nagy hangsúlyt fordítanak a hagyományos ételekre, hisz az osztrákok szeretik a megszokottat, az ismerõs utakat (Ha sokáig várunk egy egy boltban az ázsiai dolgokra, elõbb utóbb fele áron próbálják eladni, mert nem fogy el). Legyen helyi, legyen bio, nagy divat a zsírszegény étkezés is. Szinte biztosan eladható egy termék ha nagybetûkkel hirdeti magát, hogy Ausztriából származom Még a török élelmiszerboltokban is osztrák húst árulnak. Nagyon fontos hogy ne legyen stresszes a csirke ha levágják, és boldog tojásokat tojjanak:-). Lehet közvetlenül járni a termelõkhöz, a gasztronómiai újságok nagyrésze sok sok oldalt fordít a hagyományos osztrák receptekre.

Nevesincs recept (Én nem tudom a nevét, ha valaki tudja szóljon):


Hozzávalók:
Eredetileg sonkaszeletek (Sima sült csirkehússal helyettesítettem)
1 db felvágott hagyma
karikára vágott répa (1 nagyobb darab), petrezselyemgyökér (1 db)
mustármag (1 ek)
liszt
tejföl (1,5 dl)

Elkészítése:
A húst elõsütöm, majd hozzáadom a hagymát, a petrezselyemgyökeret, és a répát, vízzel befedem, és hozzáadom a mustármagot. Ha a hús már puha, akkor kiveszem.
A lisztet a tejföllel elkeverjük, és hozzáadjuk a répákhoz. Felfõzzük, majd hozzáadjuk a húst, és picit még fõzzük.

Klasszikus körete a lisztgombóc. (Rétest lisztet, sót, vizet összekeverek, gombócot formálok, és lobogó vízbe dobom )

Megjegyzés: Hisztaminérzékenyeknek közepes

Folytats a blogon ... ladylildu.blogspot.com/2010/07/vkf-xx...

sponsored links

Keres?s