VKF! XXXIII.-Köles

2010-04-11

sponsored links

A köles a legtáplálóbb gabonaféle. Az egyetlen, amelyik teljes érték? fehérjéket tartalmaz és amelyik lúgos kémhatású. Gazdag fehérjeforrás, értékes telítetlen zsírsavakat és kevés keményít?t tartalmaz. Nem okoz rothadást, gázképz?dést, könnyen emészthet?. Gazdag vitaminokban is és olyan ásványi anyagokban, mint a fogakat véd? fluor, a haj, a b?r, a körmök, a szem és az érfal egészségét véd? szilícium. Különösen alkalmas kisgyerekek, növekedésben lév? fiatalok, kismamák és betegek táplálására. 
Hántolt biokölest vásároljunk, egyszerre kevés mennyiséget, mert avasodásra hajlamos. Használat el?tt meg kell mosni és meg kell f?zni. Duzzadóképes, 5 dkg köleshez kb. 5 deci víz szükséges. F?zési ideje 15-20 perc.

http://www.hazipatika.com/articles/?aid=20020402144350



















Kölesleves

Ez az újabb gyógyleves kedvenc mesterszakácsunk, Hargitai György, zöldséges kásalevesének finomított, könnyített változata.


Hozzávalók:
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 darabka zeller vagy egy kis zsenge zellergumó
1 evõkanál olaj (eredetileg 6! evõkanál)
12 dkg hántolt köles
1 babérlevél
1-2 ek almaecet


Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk és felaprítjuk, illetve felkarikázzuk. Egy evõkanál olajon megfuttatjuk, majd pici vizet alátéve félpuhára pároljuk. Bõ 2 liter (eredetileg fele) vízzel felöntjük, beletesszük a babérlevelet és felforraljuk. Beleszórjuk a kölest, lefedjük és kb. 20 perc alatt lassú tûzön puhára fõzzük. További sûrítést nem igényel. Almaecettel kellemesen pikánsra ízesítjük.























Kölesfelfújt

Hozzávalók:
25 dkg köles
10 dkg (barna) cukor
1 cs. vaníliás cukor
5 dkg vaj vagy margarin
5 dkg mazsola
7 dl tej

Elkészítés:
A kölest kiválogatjuk és megmossuk. Összekeverjük 5 dkg mazsolával, a barna cukorral, vaníliás cukorral és az apró darabokra tördelt margarinnal, majd egyenletesen kivajazott t?zálló tálba vagy kis tepsibe(32cm) öntjük. Leöntjük 7 dl forrásban lév? tejjel és el?melegített forró süt?be tesszük. Néhány perc múlva a süt?t alacsonyabb h?fokra állítjuk, és még további fél óráig sütjük. Még melegen, leve nélkül pürésített konzerv õszibarackkal tálalva nagyon finom, de cukor nélküli lekvárral vagy sodóval is tálalhatjuk.

Folytats a blogon ... kulonckonyha.blogspot.com/2010/04/vkf...

sponsored links

Keres?s