Vinyegret (????????) ? c?kl?s sal?ta

2020-02-14

sponsored links

vinegret2.JPG

Az egyik leggyakrabban k?sz?tett, kedvelt sal?taf?le az orosz, illetve a volt Szovjetuni? orsz?gainak konyh?iban. H?tk?znap ?s ?nnepnapokon is k?sz?lt. Olcs? alapanyagok, b?s?ges vitamin ?s ?sv?nyi anyag tartalom. Remek?l bev?lik el??telk?nt, b?f?asztalra, csipegetni val?k?nt (zakuszka ? ???????) p?ld?ul csal?di, bar?ti ?sszej?veteleken.

Ezt a sal?t?t fokozatosan alak?tott?k, ?j, n?ha v?ratlan alapanyagokkal is ?turb?zt?k?, ?s az?ta sem kev?sb? n?pszer?, ak?r nagyon ?nnepi ?tell? v?lhat.

Mint ?ltal?ban a nagyon n?pszer?, sok h?ztart?sban k?sz?tett ?telek receptje szinte minden csal?dn?l k?l?nb?z?, kisebb-nagyobb elt?r?sek vannak, egy?ni ?zl?s szerint.

A Wikip?dia meghat?roz?sa* szerint a vinyegret ? falatozni val? sal?ta f?tt gy?k?rz?lds?gekb?l, krumplib?l, s?zott ?s kov?szolt z?lds?gekb?l, vinaigrette m?rt?ssal ?zes?tve.

Ami alapvet?, ?s nem v?ltozik, hogy a legf?bb alapanyag a c?kla, s?rgar?pa, krumpli. Ehhez j?n az egy?ni ?zl?s ?s az alkalom, amire k?sz?tj?k. S?s-vizes, vagyis ferment?lt uborka vagy k?poszta k?telez?, nagyon gyakran z?ldbors? (t?bbnyire konzerv) vagy ak?r bab, azt?n a lehet?s?gek sz?les t?rh?za. (Csak elmes?lem, hogy orosz lapokon r?keresve sok sz?z v?ltozatot tal?ltam, csak a RussianFood nev? lapon 453 vinyegret recept van.)

?n most a lehet? legegyszer?bbet terveztem, mert k?retk?nt szerepelt, nem ?n?ll? ?telk?nt. ?r?mmel vettem valamikor ?szre, hogy ?rulnak f?tt c?kl?t, f?l kil?s kiszerel?sben. Ez nagy seg?ts?g ilyenkor, hiszen a kev?s c?kl?t pont annyi ideig kell f?zni, hogy megpuhuljon, mint a sokat.

Teh?t vettem egy csomag f?tt c?kl?t. A fel?t haszn?ltam csak f?l, a m?sik r?sz m?g j?l elvan egy ideig a h?t?ben.

A 25 dkg c?kl?t pici kock?kra v?gtam, kb. ugyanakkor?ra a kb. 20 dkg nyers s?rgar?p?t ?s ugyanannyi krumplit. A nyers z?lds?geket k?l?n-k?l?n mikr?ban, g?z?n puh?tottam meg, h?lni hagytam. K?zben a h?t?ben l?v? ferment?lt k?poszt?b?l kivettem, lecsorgattam egy kb. ugyanakkora adagot, ezt apr?ra felvagdostam. A c?kl?t k?l?n meglocsoltam kev?s ol?vaolajjal, ?ll?t?lag ?gy kev?sb? adja ?t a sz?n?t a t?bbi z?lds?gnek.

vinegret1.JPG

Am?g h?ltek, elk?sz?tettem a sal?ta?ntetet. A ?nagyk?nyv? szerint gyenge ecet ?s valamilyen j? olaj kell hozz?, 1 : 3 ar?nyban, s? ?s bors bele, ezt j? alaposan ?sszekeverni, m?g jobb r?zni, must?rt is ?rdemes keverni hozz?, azt mondj?k, az seg?t keveredni, k?nnyebben v?lik a kever?k emulzi?v?. ?n ecet helyett citromlevet haszn?ltam, ol?vaolajat kevertem hozz?, habver? seg?ts?g?vel, ?s egy ev?kan?l dijoni must?rt. Azt?n mindent ?sszeforgattam, v?g?l ?jhagyma z?ldj?vel megsz?rtam.

?rdemes n?h?ny ?r?t ?llni hagyni (tudjuk, az ?ssze?r?s), nem h?t?ben, csak a konyh?ban, ?gy jobban ?rezhet?k az ?zek.

*????????? (??. vinaigrette, ?? vinaigre ? ?????) ? ?????????? ????? ?? ???????? ???????????, ?????????, ??????? ? ???????? ??????, ???????????? ??????????? ??????.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... https://beck.blog.hu/2020/02/14/vinye...

sponsored links

Keres?s