Vindaloo marhapofából, puliszkával

2013-06-26

sponsored links

YI5M4521.jpg

Nem a XXI. századi "gasztroforradalom" eredménye a fúziós konyha: a maga természetes formájában mindig is létezett. Így az indiai specialitásként ismert vindaloo is annak tekinthetõ, hiszen a XVI. században Indiába érkezõ portugáloknak köszönhetõen jött létre. Elsõ hallásra nem is tûnik Indiára jellemzõnek az elnevezés, ami nem véletlen. Az eredeti fogás egy, a portugálok által a mai napig ismert és készített étel, a Carne de Vinha d Alhos volt, aminek a fõbb összetevõi a Vinho, azaz a bor, és Alhos, vagyis a fokhagyma, és természetesen a Carne, azaz a hús. Némi nyelvi áthallás, a frissen megismert fûszerek és az új környezet kínálta lehetõségek összességébõl született a ma ismert étel. (forrás: Wikipédia)

 Mára természetesen számos változata létezik, a curryhez hasonlóan lehet kapni vindaloo fûszerkeveréket, de könnyen összeállítható házilag is, ahogy én is tettem a következõ recept elkészítésénél. Most, hogy lehûlt az idõ, érdemes ezt a sütõben készülõ változatot kipróbálni. Én marhapofát használtam, ami mostanában az egyik kedvenc alapanyagommá vált: így mind az elõkészítésre, mind a fõzésre több idõt kell szánni. Más húsfélébõl (combból vagy lapockából például, de készülhet sertéshúsból is) a fõzésre elegendõ másfél óra, és a hús felkockázása sem több 10 percnél. Ezzel ellentétben a marhapofát gondosan le kell hártyázni, és a darabolás sem olyan egyszerû, mivel az állat legizmosabb, legkeményebb részérõl van szó: az állandóan kérõdzõ ...


Folytats a blogon ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2013/06/26/vi...

sponsored links

Keres?s